Winogrona są bardzo wdzięcznym owocem do przygotowywania nalewek. Używać też możemy różnych dodatkowych składników wzbogacających aromat. Na przykład tymianek.
Fot. Jill Wellington z Pixabay |
Do przygotowania nalewki z winogron z tymiankiem potrzebujemy:
- 0,5 kg winogron
- pęczek świeżego tymianu
- miętę
- 4 ziarna pieprzu
- 0,5 l wódki
- 0,5 l przegotowanej wody
Na pyszne nalewki możemy wykorzystywać zarówno winogrona białe z których można uzyskać fajny, aromatyczny trunek, i winogrona ciemne. Do nich można dodać trochę płatków róży, uzyskując winogronową z całkiem odmiennym smakiem i aromatem. Jeśli nie chcemy płatków mieszać z winogronami, to możemy zrobić prostą nalewkę na płatkach róży.
Ciemne owoce winorośli również można łączyć z miodem, otrzymując przepyszną nalewkę winogronową z miodem o nieco świątecznym zapachu.
Wykonanie
Owoce, najlepiej jasnej odmiany, wybieramy słodkie i mocno dojrzałe. Myjemy je i wrzucamy do słoja. Powinniśmy je też lekko rozgnieść.Dodajemy połowę niewielkiego pęczku tymianku, kilka listków mięty, ziarna pieprzu. Zalewamy wódką z wodą i odstawiamy w jasne miejsce na około cztery tygodnie.
Po tym czasie nalewkę z winogron starannie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Ponieważ nalewka z winogron z tymiankiem jest trunkiem niezbyt mocnym, nie musi długo stać. Gotowa do spożycia jest już po dwóch tygodniach.