środa, 11 września 2019

Nalewka z winogron z tymiankiem

Winogrona są bardzo wdzięcznym owocem do przygotowywania nalewek. Używać też możemy różnych dodatkowych składników wzbogacających aromat. Na przykład tymianek.

Fot. Jill Wellington z Pixabay 

Do przygotowania nalewki z winogron z tymiankiem potrzebujemy:


  • 0,5 kg winogron
  • pęczek świeżego tymianu
  • miętę
  • 4 ziarna pieprzu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l przegotowanej wody

Na pyszne nalewki możemy wykorzystywać zarówno winogrona białe z których można uzyskać fajny, aromatyczny trunek, i winogrona ciemne. Do nich można dodać trochę płatków róży, uzyskując winogronową z całkiem odmiennym smakiem i aromatem. Jeśli nie chcemy płatków mieszać z winogronami, to możemy zrobić prostą nalewkę na płatkach róży

Ciemne owoce winorośli również można łączyć z miodem, otrzymując przepyszną nalewkę winogronową z miodem o nieco świątecznym zapachu. 

Wykonanie

Owoce, najlepiej jasnej odmiany, wybieramy słodkie i mocno dojrzałe. Myjemy je i wrzucamy do słoja. Powinniśmy je też lekko rozgnieść.

Dodajemy połowę niewielkiego pęczku tymianku, kilka listków mięty, ziarna pieprzu. Zalewamy wódką z wodą i odstawiamy w jasne miejsce na około cztery tygodnie.

Po tym czasie nalewkę z winogron starannie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. 

Ponieważ nalewka z winogron z tymiankiem jest trunkiem niezbyt mocnym, nie musi długo stać. Gotowa do spożycia jest już po dwóch tygodniach.


Nalewka z jałowca, czyli jałowcowa

Nalewkę z jałowca przygotowujemy szybko i nie wymaga ona dużego nakładu pracy. Taka nalewka idealnie nadaje się do dłuższego ucztowania, gdy spożywamy tłuste mięso i wędliny. Znacznie umila też posiłek przyrządzony z dziczyzny.

zielony krzak jalowca dojrzalymi niebieskimi i niedojrzalymi zielonymi owocami.
Fot. Bronisław Dróżka z Pixabay 

Lista składników nalewki z jałowca jest krótka. Potrzebujemy jedynie:


  • ziarna jałowca
  • łyżkę cukru
  • 1 l wódki

Ziarna jałowca można zdobyć w czasie wędrówki po lesie lub kupić w sklepie jako przyprawę. Stosujemy ją zresztą często do przygotowywania posiłków, zwłaszcza takich z dziczyzny. Jałowiec też może być wykorzystywany jako dodatek przy wyrobie nalewek, a klasycznym tego przykładem jest nalewka z tarniny.  

Wykonanie

Przygotowanie nalewki z ziaren jałowca nie jest trudne ani bardzo pracochłonne. Świeżych ziaren będziemy potrzebowali około 60-70. Suszonych o połowę mniej.

Umyte ziarna jałowca zgniatamy w moździerzu, wsypujemy do słoika i zasypujemy cukrem. Będzie on potrzebny do tego, by z jałowca wydobyć więcej aromatu. Następnie zalewamy to wódką. Nastaw trzymamy w ciemnym miejscu i co kilka dni warto nim potrząsnąć.

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z czerwonych borówek

Po upływie czterech tygodni nalew filtrujemy i przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte przechowujemy jeszcze w piwnicy przez trzy miesiące. Jeśli jednak wcześniej nieco nalewki wykorzystamy, to tragedii nie będzie.



Risotto pieczone z dynią i szałwią

Z wielu pomysłów na zastosowanie dyni godny polecenia jest przepis na dyniowe risotto wzbogacone szałwią. Risotto jest proste w przygotowaniu choć wymaga nieco czasu.

Fot. gonellaenrico z Pixabay 

Do przygotowani risotto z dyni potrzebujemy:


  • 800 g dyni
  • 12 liści szałwii
  • 400 g ryżu
  • 5 szklanek brulionu drobiowego
  • 1 cebulę
  • 40 g parmezanu
  • 30 g masła
  • sól morską
  • pieprz

Podany tu przepis jest tylko wariacją na temat risotto, ponieważ klasycznie robi się tą potrawę całkiem inaczej. Dokładny sposób przygotowania został podany w przepisie wegańskie risotto z grzybami.

Późnym latem i jesienią, gdy dojrzewają dynie, warto je wprowadzić do kuchni. Można je wykorzystać na wiele sposobów piekąc, smażąc, zalewając. Można z nich zrobić na przykład pyszny krem z pieczonej wcześniej dyni. Prawdziwi miłośnicy powinni też pokusić się o przygotowanie, z dodatkiem imbiru i cynamonu, nalewki dyniowej

Wykonanie

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stop. C. Gdy on się rozgrzewa siekamy drobno cebulę. Wrzucamy ją do dużego garnka, takiego który później zmieści się do piekarnika. Na oliwie smażymy w nim cebule do momentu aż zmięknie. Dodajemy liście szałwii i smażymy jeszcze przez minutę.

Teraz do garnka dodajmy ryż, pokrojoną w drobna kostkę dynię, zalewamy bulionem i przykryty szczelną pokrywką garnek umieszczamy w piekarniku.

Po pół godzinie garnek wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy sól, pieprz, masło i parmezan. Mieszamy aż risotto zgęstnieje.

Podawać posypane dodatkowym parmezanem i usmażonymi osobno liśćmi szałwii.