sobota, 27 września 2014

Nalewka winogronowa z różą

Przepisów na nalewkę winogronową jest sporo. Jednak pomysł na przygotowanie nalewki z winogron razem z różą jest świetny dla wszystkich, którzy lubią eksperymenty i oryginalne smaki.

Fot. denisk999 - Fotolia.com
Składniki nalewki winogronowej z różą:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 2 szklanki płatków róży
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • goździki
  • laska wanilii

Ciemne winogrona dokładnie płuczemy i odczepiany z kiści. Wrzucamy do słoja i lekko rozgniatamy je np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy też płatki róży, które wcześniej ucieraliśmy razem z cukrem w niewielkiej ilości. Wsypujemy też kilka goździków i laskę wanilii wcześniej przekrojoną na pół wzdłuż.

Teraz owoce zalewamy alkoholem. Najpierw do słoja wlewamy wódkę, dopiero po niej spirytus. Szczelnie .zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu słojem mieszamy.

                Czytaj też: Inne przepisy na nalewki z winogron

Po upływie sześciu tygodni płyn zlewamy a owoce zalewamy cukrem. Słojem teraz codziennie wstrząsamy tak aby cukier wydobył alkoholizowany sok z winogron i się całkiem rozpuścił. 

Po około 14 dniach zlewamy uzyskany syrop i łączymy go z wcześniej zlanym płynem. Tak uzyskaną nalewkę dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.

Butelki wynosimy w chłodne miejsce na co najmniej trzy miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz