środa, 30 kwietnia 2014

Nalewka góralska na rozgrzewkę

Właściwie nie wiadomo, dlaczego nalewka góralska tak się nazywa. Być może nazwa pochodzi stąd, że nalewka w górach idealnie rozgrzewa. Nalewkę góralską przygotowuje się prosto i szybko. Niestety jej okres dojrzewania jest trochę długi, bo wynosi pół roku. Jednak warto zadać sobie trud i poćwiczyć cierpliwość.


ile spirytusu do nalewki góralskiej, jak robić nalewkę góralską, nalewka góralska, przepis na nalewkę góralską,
Fot. Fotolia

Składniki nalewki góralskiej:


  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 szklanka rumu
  • 0,9 kg miodu
  • 9 cytryn
  • 9 goździków
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie nalewki góralskiej zaczynamy od zagotowania wody. Dodajemy do niej goździki i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej. Wodę gotujemy 10 min i odstawiamy do wystygnięcia.

Przed otarciem skórki cytryny musimy dokładnie umyć. Po oskórowaniu wyciskamy z nich sok.

               Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Gdy woda się już ochłodzi (osiągnie temperaturę około 40 stop. C) rozpuszczamy w niej miód. Ów syrop miodowy wlewamy do słoja. Dodajemy skórkę i sok z cytryn. Wlewamy run. Na końcu dodajemy spirytus i słój szczelnie zamykamy. 
Taki nastaw w spokoju zostawiamy na trzy dni. Następnie filtrujemy go i wlewamy do butelek. 

Na końcu czeka nas najtrudniejsze zadanie. O nalewce góralskiej warto zapomnieć na sześć miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje a wszystkie smaki w sposób zrównoważony dojdą do siebie. 

Bzowa, nalewka z czarnego bzu dla zdrowotności

Czarny bez, często występuje przy polnych drogach, na obrzeżu łąk, ogródkach działkowych i owocuje nawet na wysokości 900 m n.p.m. idealnie nadają się na nalewkę. W czerwcu i lipcu można zrobić nalewkę z kwiatów, a w sierpniu i wrześniu - z owoców. Nalewka z czarnego bzu ma właściwości lecznicze. 



nalewka bzowa, nalewka z  czarnego bzu z winem, nalewka z czarnego bzu, właściwości nalewki z czarnego bzu, wytrawna nalewka z czarnego bzu,
Wikipedia

Składniki nalewki z czarnego bzu:


  • 350 g owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • 1 l wody
  • pół laski wanilii
  • 350 g cukru

Na nalewkę z czarnego bzu wybieramy tylko owoce dojrzałe, zdrowe i dokładnie oczyszczone z szypułek. Jeśli niektóre owoców są już podwiędnięte to nic nie szkodzi. Umyte dokładnie wsypujemy do słoja i przy pomocy tłuczka warto je nieco rozgnieść. Dodajemy przeciętną na pół (jak zawsze do nalewek) laskę wanilii i zalewamy dobrym winem. 

               Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z kwiatów czarnego bzu

Szczelnie zamknięty słój na dwa tygodnie stawiamy w słonecznym miejscu. Potem go filtrujemy. W tym czasie z cukru i wody przygotowujemy syrop, pamiętając by nie podgrzewać za bardzo wody. Przefiltrowany płyn wlewamy do słoja, dodajemy do niego syrop i na końcu spirytus. Szczelnie zamknięte odstawiamy w to samo miejsce jeszcze na siedem dni.

Po tym czasie nalewkę ponownie filtrujemy. Rozlewamy do butelek i wynosimy do piwnicy. Nalewka z czarnego bzu powinna leżakować jeszcze przez co najmniej sześć miesięcy. 

Pamiętajmy, że owoce mają właściwości przeczyszczające, moczopędne działają przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i nawet odtruwająco. Możliwości więc zastosowania nalewki "dla zdrowotności" więc nie zabraknie.