czwartek, 21 sierpnia 2014

Nalewka z rajskich jabłek

Nalewka jabłkowa z rajskich jabłuszek nie jest nalewką często spotykaną. Wszystko to dlatego, że nie łatwo jest zdobyć rajskie jabłka. Jeśli jednak nam się to uda, to nalewkę z rajskich jabłek zrobić trzeba koniecznie. 


Fot. thinkstockphotos.com

Składniki nalewki z rajskich jabłek:

  • 1 kg rajskich jabłek
  • 1 l wódki
  • 300 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 5 goździków
  • kora cynamonu

Na nalewkę wykorzystujemy tylko dojrzałe rajskie jabłka. Po umyciu ich kroimy je na ćwiartki. Zostawiamy gniazda owocowe z pestkami. Pokrojone jabłuszka wrzucamy do słoja, dodajemy pół laski wanilii przeciętej, jak zawsze, wzdłuż, goździki oraz pokruszoną korę cynamonu (około 2 cm). Wszystko to zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Warto, by była to mocna wódka, co najmniej 45%.

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe ale i ciemne miejsce na trzy tygodnie. Tego czasu, ze względu na pestki, nie warto przedłużać. Po jego upływie nastaw zlewamy przez gazę. Jeszcze nie filtrujemy, a zlany płyn zostawiamy jeszcze na tydzień.

               Czytaj też: Nalewka jabłkowa

Dopiero teraz nalewkę możemy przefiltrować dokładnie. Czystą przelewamy do butelek i dokładnie korkujemy. 

Nalewka z rajskich jabłek w chłodnym pomieszczeniu powinna jeszcze leżakować przez co najmniej sześć miesięcy. 

1 komentarz:

  1. Witam polecić Pan również inne trunki z tych jarskich jabłek ,sąsiad ma całe drzewo i nie wie co z tym robić ;)

    OdpowiedzUsuń