Nalewka z lipy, a właściwie z kwiatów lipy, wykonana w najprostszy sposób zachowuje aromat lipy. Bez lipy. Kto nie wierzy niech sam zrobi. Taka nalewka lipowa nadaje się jako dodatek do herbaty lub trunek ułatwiający trawienie wypity po dobrym posiłku.
![]() |
Kwiat lipy. Fot.123RF.com |
Składniki na nalewkę z lipy:
- 3 szklanki kwiatów z lipy
- 0,25 l spirytusu
- 0,25 l wódki
- szklanka wody
- 200 g cukru
- 0,5 laski wanilii
Umyte i przebrane kwiaty wanilii wrzucamy do słoja. Zalewamy je najpierw wódką a potem spirytusem (nigdy nie odwrotnie) i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Nie musimy się martwić, że procentowo nastaw jest mocny. Później go rozcieńczymy.
Czytaj też: Nalewka z lipy dla pracowitych
Kwiaty lipy w alkoholu trzymamy przez dwa tygodnie co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie płyn zlewamy i filtrujemy.
Czas oczekiwania na przefiltrowanie nastawu przeznaczamy na zrobienie syropu z wody i cukru, pamiętając, że dawkę cukru można zmniejszyć jeśli nie lubimy słodkich trunków. Gdy cukier rozpuści się w ciepłej wodzie wlewamy go do pierwszego płynu i czekamy aż wystygnie. Potem wlewamy do butelek i korkujemy.
Nalewka z kwiatów lipy wykonanych tym sposobem powinna dojrzewać w piwnicy przez co najmniej pół roku.