Nalewka miodowo-cytrynowa przygotowana według tego przepisu jest niezwykle prosta do wykonania i do tego można ją przygotowywać przez cały rok. Jest to trunek znakomicie rozgrzewający organizm. Jego podstawowym mankamentem jest jedynie to, że wykonana według tego przepisu nalewka dojrzewać musi przez cały rok.
![]() |
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:
- 2 szklanki miodu
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l przegotowanej wody
- 2 cytryny
Zobacz też: Nalewka miodowo-cytrynowa z rumem
Przegotowaną wodę wlewamy do rondla i lekko ją podgrzewając rozpuszczamy w niej miód. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 40 stop. C. Do tego syropu dodajemy spirytus oraz sok z cytryn i pokrojoną skórkę.
Płynu nie trzeba filtrować. Wraz ze skórką wlewamy go do butelek. Butelki szczelnie zamykamy i wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Tam powinny leżakować jeszcze co najmniej przez 12 miesięcy.