piątek, 26 lutego 2016

Prosta nalewka miodowo-cytrynowa

Nalewka miodowo-cytrynowa przygotowana według tego przepisu jest niezwykle prosta do wykonania i do tego można ją przygotowywać przez cały rok. Jest to trunek znakomicie rozgrzewający organizm. Jego podstawowym mankamentem jest jedynie to, że wykonana według tego przepisu nalewka dojrzewać musi przez cały rok.



cytryna ze spirytusem, miód ze spirytusem, nalewka miodowo-cytrynowa, nalewka z miodu i cytryny, przepis na nalewkę miodowo-cytrynową,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:

  • 2 szklanki miodu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • 2 cytryny
Cytryny przede wszystkim musimy bardzo dokładnie umyć. Potem obieramy je możliwie najcieniej, uważając by nie było albedo - białej części cytryny. Skórkę kroimy w wąskie paski. Z obranych cytryn wyciskamy sok. 

               Zobacz też: Nalewka miodowo-cytrynowa z rumem

Przegotowaną wodę wlewamy do rondla i lekko ją podgrzewając rozpuszczamy w niej miód. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 40 stop. C. Do tego syropu dodajemy spirytus oraz sok z cytryn i pokrojoną skórkę. 

Płynu nie trzeba filtrować. Wraz ze skórką wlewamy go do butelek. Butelki szczelnie zamykamy i wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Tam powinny leżakować jeszcze co najmniej przez 12 miesięcy