środa, 2 marca 2016

Nalewka z kwiatów jarzębiny

Nalewkę z owoców jarzębiny przygotowujemy we wrześniu lub październiku, Można też zrobić nalewkę z kwiatów jarzębiny, ale kwiaty jarzębiny zbieramy w maju lub czerwcu. Trunek jest łatwy w przygotowaniu.


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki z kwiatów jarzębiny:
  • 0,5 kg kwiatów jarzębiny
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 0,25 l miodu
  • cytryna
Najbardziej skomplikowane w przygotowaniu nalewki z kwiatów jarzębiny jest zbieranie kwiatów i obranie płatków. Wkładamy je do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Co kilka dni słojem powinniśmy zamieszać.

Po miesiącu nalew przelewamy przez gęste sito. Płatki kwiatów jarzębiny już nam nie będą potrzebne. Natomiast do uzyskanego płynu dodajemy syrop wykonany z wody i miodu. Najlepszym miodem do tej nalewki jest miód wielokwiatowy. Dodajemy też sok wyciśnięty z cytryny, który poprawi aromat nalewki.

            Czytaj też: Przepis na nalewkę z owoców jarzębiny

Płyn ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na jeden dzień. Następnie przez rurkę winiarską zlewamy klarowny płyn, a resztę dokładnie filtrujemy przez ręcznik papierowy. Klarowną już nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zakorkowane wynosimy do piwnicy.

Tak uzyskaną nalewkę z kwiatów jarzębiny degustować możemy już po miesiącu.