poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Aromatyczna nalewka lwowska

Nalewka lwowska ma tę zaletę, że z jej przygotowaniem nie musimy czekać do odpowiedniego okresu w roku, a możemy ją przygotować wtedy, kiedy mamy ochotę. Podany przepis na nalewkę lwowską wykorzystuje przede wszystkim owoce suszone. Pamiętać też trzeba o okresie leżakowania, który akurat w przypadku tej nalewki wynosi około pół roku. 



jak zrobić nalewkę lwowską, nalewka lwowska, nalewka z suszonych owoców, przepis na nalewkę lwowską, składniki nalewki lwowskiej,

Składniki nalewki lwowskiej:


  • 1 l spirytusu 96%
  • 0,6 l wody
  • 0,2 l miodu
  • 10 suszonych śliwek polskich bez pestek
  • 25 dkg suszonego głogu
  • 3 dkg suszonej taniny
  • 3 dkg rodzynek sułtańskich
  • pół laski wanilii
  • otarta skórka z cytryny
Przygotowanie nalewki lwowskiej zaczynamy od rozpuszczenia miodu. W tym celu w rondelku delikatnie podgrzewamy wodę i mieszając rozpuszczamy miód. Starajmy się by woda nadto się nie zagrzała. 

                Czytaj też: Jak zrobić dobrą nalewkę

W momencie gdy woda z miodem stygnie bierzemy się za owoce, które kolejno wrzucamy do słoja. Pamiętajmy, by najpierw je dokładnie umyć. Głóg i tarninę można lekko zgnieść, śliwki pokroić w nieregularne kawałki. Dodajemy pół laski wanilii - wanilię zawsze kroimy wzdłuż. Skórkę z cytryny dodajemy w ilości kopiatej łyżeczki. 

Gdy wszystko mamy już przygotowane zalewamy chłodną wodą z miodem i spirytusem. Słój zamykamy szczelnie, by nie uleciały nam procenty. Ostawiamy w ciemne miejsce i od czasu do czasu potrząsamy. 

              Zobacz też: Jak skutecznie filtrować nalewki

Po miesiącu nalewkę zlewamy i dokładnie filtrujemy. Wlewamy do sterylnych butelek i szczelnie zamykamy. Wynosimy w chłodne miejsce na co najmniej sześć miesięcy. Dopiero po tym czasie docenimy smak tej nalewki.