piątek, 25 sierpnia 2017

Nalewka na majeranku czyli majerankówka

Majeranek jest popularnym ziołem w naszej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić garnek grochówki czy flaków. Jednak jako podstawa do zrobienia nalewki jest prawie nieznany. A szkoda. bo majerankówka ma wiele właściwości leczniczych.



majeranek z alkoholem, majerankówka, nalewka na majeranku. nalewka majerankowa, właściwości majeranku, zioło majeranek,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki majerankowej:


  • pół szklanki majeranku
  • 250 ml wódki
Przygotowanie nalewki na majeranku jest tak proste jak jej składniki. Zioło, najlepiej świeże, dokładnie myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Wkładamy do słoja i zalewamy wódką. Może, ale nie musi, to być mocna wódka.

               Zobacz też: Przepisy na nalewkę miętową

Słój, szczelnie zamknięty, zostawiamy w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie filtrujemy. Wystarczy przelać przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Wlewamy do butelki i już lekarstwo mamy przygotowane. 

Majeranek może leczyć wiele schorzeń. Niszczy wirusy opryszczki. Pomaga w stanach zapalnych, ma właściwości przeciwskurczowe, napotne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, żółciopędne i moczopędne.

Zażywamy go 3-4 razy dziennie w dawce po 10 ml