niedziela, 6 kwietnia 2014

Nalewka z dzikiej róży

Podany tutaj przepis na nalewkę z dzikiej róży spowoduje, że nalewka w smaku przypominać może piernik. Nic w tym dziwnego, bo składniki nalewki z dzikiej róży i na piernik są zbliżone. Poza tym nalewka z dzikiej róży z miodem należy do trunków mocnych. Ale za to doskonale rozgrzewa w jesienno-zimowe wieczory.



dzika róża ze spirytusem, jak przygotować nalewkę z dzikiej różny, nalewka z dzikiej róży, przepis na nalewkę z dzikiej róży,
salita2010 - Fotolia.com

Składniki nalewki z dzikiej róży:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,75 l. spirytusu
  • 0,25 wódki
  • 0,25 brandy
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kg miodu 
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 cm kory cynamonu
Owoce dzikiej róży przygotowywane do nalewki muszą być dojrzałe i pozbawione zielonych ogonków. Bywa z tym trochę mozolnej pracy, ale się opłaca. Obrane wrzucamy do dużego  słoja (o pojemności co najmniej 3 l). 

Do słoja wlewamy tez miód. Do nalewki z owoców dzikiej róży dobrze jest użyć miodu akacjowego. Nie zawsze go jednak możemy zdobyć, więc każdy inny, rzadki, też będzie dobry. 

          Zobacz też: Przepis na nalewkę z kwiatów dzikiej róży oraz przepis na nalewkę różaną z winem

Następnie wrzucamy goździki, kardamon i pokruszoną korę cynamonu. Potem wlewamy wodę, wódkę i brandy. Obojętnie w jakiej kolejności. Trzeba tylko pamiętać, by ostatni w słoju znalazł się spirytus.

               Zajrzyj tam: Żenicha kresowa

Tak przygotowany nastaw z owocami dzikiej róży powinien stać dwa miesiące. Po tym czasie zlewamy płyn. Owoców nie wyrzucamy!

Zlany płyn należy dokładnie przefiltrować. Warto to zrobić dokładnie, bo osady z dzikiej róży bardzo psują smak nalewki. A ta przefiltrowana już powinna w chłodzie zlana do butelek przeleżeć około dziewięciu miesięcy. 

          Czytaj też: 4 proste zasady jak filtrować nalewki

A co zrobić z owocami dzikiej róży? Zastosowanie jest bardzo proste - należy dodać do nich trochę przypraw i zalać wódką, brandy, spirytusem. Czynności te można powtarzać do momentu, gdy kolejnej jesieni nie nazrywamy nowych owoców dzikiej róży.

Nalewka z jeżyn nieco kwaskowata

Jeżyny są bardzo dobrymi owocami na nalewki. Przepisów na nalewkę z jeżyn znaleźć można co najmniej kilka. Moim ulubionym jest jednak przepis na kwaskowatą nalewkę z jeżyn, podczas gdy większość przepisów prowadzi do zrobienia jeżynówki na słodko.



jeżynókwa, jeżyny ze spirytusem, nalewka jeżynowa, nalewka na jeżynach, nalewka z jeżyn,
Fot. Pan Piter

Składniki do przygotowania nalewki z jeżyn:


  • 1 litr świeżego soku z jeżyn
  • 1 litr spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • sok z dwóch cytryn
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego

Tak jak do nalewek w których bezpośrednio zalewamy owoce tak i do wyciśnięcia soku wybieramy owoce zdrowe i dojrzałe. Można je wyciskać w sokowirówce, sokowniku, lub - jak to miały w zwyczaju babcie - wyciskając przez płócienną ściereczkę. 

          Czytaj też: Aromatyczna nalewka jagodowa

Sok wlewamy do słoja dodając jeszcze sok z dwóch cytryn. Dodajemy nieco cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) lub pół laski wanilii przeciętej wzdłuż. Słodzimy mieszając tak, by rozpuścić cukier. Spirytus najpierw mieszamy z wodą a dopiero potem wlewamy do słoja.

Naczynie szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Po dwóch tygodniach nalew filtrujemy i przelewamy do butelek.

Nalewka dobra będzie dopiero po czterech miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu.