Jeżyny są bardzo dobrymi owocami na nalewki. Przepisów na nalewkę z jeżyn znaleźć można co najmniej kilka. Moim ulubionym jest jednak przepis na kwaskowatą nalewkę z jeżyn, podczas gdy większość przepisów prowadzi do zrobienia jeżynówki na słodko.
Fot. Pan Piter |
Składniki do przygotowania nalewki z jeżyn:
- 1 litr świeżego soku z jeżyn
- 1 litr spirytusu
- 1 szklanka wody
- sok z dwóch cytryn
- 200 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
Czytaj też: Aromatyczna nalewka jagodowa
Sok wlewamy do słoja dodając jeszcze sok z dwóch cytryn. Dodajemy nieco cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) lub pół laski wanilii przeciętej wzdłuż. Słodzimy mieszając tak, by rozpuścić cukier. Spirytus najpierw mieszamy z wodą a dopiero potem wlewamy do słoja.
Naczynie szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po dwóch tygodniach nalew filtrujemy i przelewamy do butelek.
Nalewka dobra będzie dopiero po czterech miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz