niedziela, 6 kwietnia 2014

Nalewka z jeżyn nieco kwaskowata

Jeżyny są bardzo dobrymi owcami na nalewki. Przepisów na nalewkę z jeżyn znaleźć można co najmniej kilka. Moim ulubionym jest jednak przepis na kwaskowatą nalewkę z jeżyn, podczas gdy większość przepisów prowadzi do zrobienia jeżynówki na słodko.


Fot. Pan Piter
Składniki do przygotowania nalewki z jeżyn:
  • 1 litr świeżego soku z jeżyn
  • 1 litr spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • sok z dwóch cytryn
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
Tak jak do nalewek w których bezpośrednio zalewamy owoce tak i do wyciśnięcia soku wybieramy owoce zdrowe i dojrzałe. Można je wyciskać w sokowirówce, sokowniku, lub - jak to miały w zwyczaju babcie - wyciskając przez płócienną ściereczkę. 

          Czytaj też: Aromatyczna nalewka jagodowa

Sok wlewamy do słoja dodając jeszcze sok z dwóch cytryn. Dodajemy nieco cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) lub pół laski wanilii przeciętej wzdłuż. Słodzimy mieszając tak, by rozpuścić cukier. Spirytus najpierw mieszamy z wodą a dopiero potem wlewamy do słoja.

Naczynie szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Po dwóch tygodniach nalew filtrujemy i przelewamy do butelek.

Nalewka dobra będzie dopiero po czterech miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz