środa, 6 sierpnia 2014

Nalewka z ciemnych winogron

Winogrona są właściwie owocami jesiennymi, ale nalewka z ciemnych winogron zawiera w sobie zapachy całego lata. Zwłaszcza, gdy lato było gorące, winogrona słodkie a nalewka starannie przygotowana. Przepis na nalewkę z ciemnych winogron wymaga, by leżakowała ona co najmniej pół roku.


Fot. Droid Gingerbread

Składniki nalewki z ciemnych winogron:
  • 1 kg ciemnych winogron
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 100 ml wody
  • goździki
Dokładnie przebrane winogrona lekko zgniatamy i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem i w słonecznym miejscu odstawiamy na kilka dni. Codzienne słojem musimy wstrząsać, tak by rozpuścił się cukier, a owoce puściły sok.

            Zobacz też: Nalewka z jasnych winogron


Po trzech, czterech dniach winogrona zalewamy spirytusem. Dodajemy nie więcej niż dwa goździki. Mają one podkreślić smak i aromat winogron, ale ich zapach nie powinien być wyczuwalny. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne, ale nadal ciepłym miejscu na co najmniej trzy tygodnie.

                Czytaj też: Przepis na nalewkę z winogron z różą

Teraz nastaw musimy przecedzić przez gazę. Owoce lekko zgniatamy, by wydobyć z nich resztkę alkoholu i przepłukujemy wodą. Winogron nie wyrzucamy, możemy je użyć do wypieków, lub zrobić konfiturę winogronową. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki powinny jeszcze w chłodnym i ciemnym miejscu poleżeć co najmniej pół roku

16 komentarzy:

  1. Ja winogrona oczyszczone zasypuje cukrem na 2kg winogron 1 kg cukru trzymam 5 miesiecy potem zlewam mazna dodac troche cukru i wodki wedug upodobania zlewamy do butelek i po 2 tygodniach delektujemmy sie nalewka.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, moje winogrona sfermentowały a spodziewałam się pięknego zapachu soku winogronowego.Chyba tak nie powinno być? Wygląda na to ,że nalewki nie będzie:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Tam gdzie drożdże spotykają się z cukrem dochodzi do fermentacji w wyniku której powstaje alkohol. Drożdże, w niewielkich ilościach, znajdują się na winogronach. Są one słabe, więc po kilku dniach giną, a wytworzony przez nie alkohol w nalewce nie zawadzi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szanowny Autorze, mam co najmniej dwa pytania. :)

    1) "Winogrona zalewamy spirytusem". Czy w tym przypadku chodzi o spirytus 96%?

    2) Czy gdy już wleję spirytus do słoja powinienem wymieszać jego zawartość?

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Panie Arturze - odpowiedź na oba Pana pytania brzmi TAK.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź. Za kilka miesięcy napiszę jak się udała nalewka. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W przepisie jest 100 ml wody. Kiedy ją wlać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Woda, jak w przepisie jest nawet wyboldowane, służy nam do przepłukania winogron, by uratować nieco alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję nie zrozumiałam tego poprawnie :) Winogrona nastawione :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, ile mniej więcej można uzyskać nalewki z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tego przepisu otrzymujemy nieco ponad dwie, półlitrowe butelki. Dużo zależy od tego jak potraktujemy winogrona i w jaki sposób przefiltrujemy nalewkę. Przy filtrowaniu ponosimy niestety duże straty. http://twojenalewki.blogspot.com/2014/04/4-proste-zasady-jak-filtrowac-nalewki.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Po niemal 7 miesiącach leżakowania przyszła pora na pierwszą degustację nalewki! Wyszła rewelacyjnie. Znajomi twierdzili, że to najlepszy alkohol jaki kiedykolwiek pili. Dziękuję za przepis, polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię. I bardzo się cieszę, że smakowało.

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Wódka jest dużo słabsza od spirytusu. Biorąc pod uwagę, że winogrona puszczą sporo soku to z samej wódki wyjdzie cieeeeniutka nalewka.

      Usuń