wtorek, 31 stycznia 2017

Nalewka na czerwonych muchomorach

Nalewki na czerwonych pomidorach nie należy spożywać. Służy ona tylko do użytku zewnętrznego w celach leczniczych. Jest bardzo prosta w wykonaniu, trzeba się tylko postarać o zdrowe muchomory.


Składniki nalewki z muchomora:

  • muchomory
  • spirytus

Proporcje zależą od wielkości naczynia. Świeże czerwone muchomory myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy do słoja. Powinny one zająć połowę objętości naczynia, które zalewamy do pełna spirytusem. Odstawiamy na miesiąc. Przelewamy przez gazę, a grzyby wyrzucamy.

               Zobacz też: Jak zrobić nalewkę na leśnych mrówkach

Nalewka wcierana w skórę, na przemian z nalewką na mrówkach, jest ponoć idealnym medykamentem, który równego nie ma sobie przy bólach korzonkowych

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń