Podany tutaj przepis na nalewkę bananową pozwala nam przygotować stosunkowo tani trunek. Niestety taka nalewka, zanim ją skosztujemy musi trochę leżakować. Za to nalewkę bananową możemy przygotowywać przez cały rok.
![]() |
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki bananowej:
- 2 dojrzałe banany
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 0,4 kg cukru
Banany, dobrze wybrać duże, trzeba najpierw obrać a potem pokroić w małe kawałki. Włożone do słoja najpierw zalewamy syropem przygotowanym z cukru rozpuszczonego w wodzie. Pamiętajmy tylko, by do przygotowania syropu użyć wody już przegotowane i wystudzonej. Podgrzewamy ją tylko delikatnie, tak by rozpuścił się cukier, ale do słoja wlewamy zimny syrop.
Czytaj też: Nalewka bananowa na rumie
Gdy już banany zalejemy syropem wlewamy do słoja spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce. Co kilka dni, gdy tylko nam się przypomni, słojem potrząsamy.
Po sześciu tygodniach nastaw dokładnie filtrujemy. Potem wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce.
Nalewkę z bananów powinniśmy degustować dopiero po pół roku.