środa, 27 listopada 2019

Przepis na leniwe na dwa sposoby

Pierogi leniwe zwane również kluskami leniwymi są prostym daniem często podawanym w wielu domach. Leniwe są potrawą szybką w przygotowaniu i mogą być podawane na słodko lub klasycznie.

Fot. Fotolia.com

Do przygotowania pierogów leniwych potrzeba:


  • 400 g sera białego
  • 2 jajek
  • mąki
  • gałki muszkatołowej lub
  • cukru waniliowego

Podane proporcje powinny wystarczyć na obiad dla trzech osób. Przygotowanie pierogów leniwych zaczynamy od... wstawienia w dużym garnku wody. W czasie gdy ona się zagotuje my możemy mieć już gotowe leniwe.

Ser musimy przetrzeć przez sitko. Najlepiej zrobić to ręką lub przy pomocy chochli (na ona kształt zbliżony do sitka). Przetarty ser wrzucamy na stolnicę i dodajemy żółtka. Białka oddzielamy i ubijamy na sztywno pianę. Również dodajemy do masy serowej.

Czytaj też: Jak zrobić kopytka ziemniaczane

Czas sięgnąć po mąkę. Nie podałem jej ilości, ponieważ dodawać należy jej z wyczuciem. Generalnie im mniej tym lepiej. Powinno wystarczyć 4-6 łyżek. Mąkę dodajemy stopniowo w trakcie ugniatania ciasta. Końcowo ma ono mieć konsystencję lekko lepką. Wtedy pierogi leniwe będą najbardziej puszyste. Zbyt dużo mąki spowoduje,że będą one zbyt twarde. 

W zależności od tego, czy leniwe chcemy jeść na słodko, czy klasycznie, doprawiamy cukrem waniliowym (około połowy torebki) lub dodajemy zmielonej gałki muszkatołowej. Przyprawione ciasto dzielimy na części i wygniatamy z nich podłużne wałki.

Wałki, podobnie jak kopytka, kroimy skośnie na kawałki ok. 2 cm grube. Wrzucamy je do gotującej wody i czekamy aż wypłyną - trwa to kilka minut. Wyjmujemy je cedzakiem i wykładamy na talerze.

Zobacz też: Jak usmażyć tartą bułkę

W wersji z gałką muszkatołową na patelni rozgrzewamy masło i smażymy bułkę tartą. W drugiej wersji na słodko możemy pierogi leniwe przyozdobić ubitą śmietaną lub polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Ładnie się będą prezentować, gdy wykorzystamy cukier brązowy.


Nalewka melonowa

Wyszperanie przepisu na nalewkę z melonu i jej degustacja po raz kolejny przekonało, że nalewki można zrobić niemal ze wszystkiego. Nalewka melonowa nie jest mocna, ale jest słodka. Idealnie więc nadaje się do deserów lub jako poczęstunek w czasie babskich spotkań.

trzy karafki z nalewką stoją na pieńku
Fot. AdobeStock.com

Do przygotowania nalewki melonowej potrzebujemy:


  • 1 kg obranych melonów
  • 1 l mocnej wódki
  • 0,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Nalewkę z melona można, jak się okazuje, przygotować na kilka sposobów. Jednym z nich, jak najbardziej godnym polecenia, jest przygotowanie nalewki z melona z rumem. Rum, trunek charakterystyczny, bardzo wspomaga aromat nalewki, ale musi to być dobry rum. 

Przygotowanie 

nalewki z melona jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Zaczynamy od pogrzania wody i rozpuszczenia w niej cukru. Pamiętajmy, żeby nie rozpuszczać cukru (ani miodu) we wrzącej wodzie. Wystarczy, gdy ma ona temperaturę maksymalnie 40 stop. C. 

W czasie gdy syrop stygnie, my obieramy melona i kroimy go na drobne kawałki. Wkładamy do emaliowanego garnka, zalewamy syropem i doprowadzamy do wrzenia. Garnek odstawiamy do następnego dnia.

Zobacz też: Nalewka z dyni, czyli dyniówka

Drugi etap to zlanie płynu i przefiltrowanie go. Do klarownego dodajemy również przepuszczony przez filtr sok z cytryny i alkohol. Wszystko to mieszamy i rozlewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki wstawiamy do piwnicy. Tam spokojnie powinny leżakować przez co najmniej trzy miesiące.