czwartek, 6 czerwca 2019

Zupa czosnkowa


Zupa czosnkowa chodziła za mną od kilka lat, ale bałem się jej intensywnego czosnkowego zapachu. Gdy w końcu się zdecydowałem na zrobienie zupy, a właściwie kremu z czosnku, okazało się że moje obawy były płonne. A zupa czosnkowa smakuje wybornie. Jest pyszna i sycąca, wspaniale  rozgrzewa w chłodne dni.

 
miseczka pelna zupy czosnkowej z grznkami posypana szczypioriem ustawiona na drewanianym stole
Fot. Fotolia.com

 Do przygotowania zupy czosnkowej potrzeba:

  • 1,5 l bulionu z warzyw
  • 15 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanek

Jeśli zamierzamy przygotować zupę czosnkową, którą należy zaliczyć do dań kuchni czeskiej, to musimy się zdobyć na wysiłek i zastanowić skąd wziąć dobry czosnek. Najlepszy jest oczywiście polski, ale nie jest od dostępny przez cały rok. Wczesną wiosną znacznie lepszy jest młody czosnek pochodzący z Egiptu. Później, na początku maja zastępuje go wspaniały czosnek hiszpański. Nasz rodzimy w handlu pojawia się w czerwcu, w lipcu się go ostatecznie zbiera. W sprzedaży jest tak długo jak jego producenci są w stanie go przetrzymać.

               Czytaj też: Jak zrobić czosnek pieczony

Uważać jednak trzeba i unikać jak ognia czosnku chińskiego. Poznać go można po tym, że jest cały biały (ale uwaga – polskie odmiany też takie mogą być), ale jednocześnie pozbawiony jest znanego nam doskonale aromatu. Zupa, ani żadna inna potrawa, do której użyjemy importowanego z Azji czosnku nie będzie smaczna.

Ziemniaki, cebulę i czosnek trzeba pokroić w kostkę - mogą to być duże i nieregularne kawałki. Potem to wszystko i tak zostanie zblendowane. Najpierw wrzucamy do garnka na roztopione masło cebulę  i smażymy ją na złoty kolor.

Do tego samego garnka dodajemy czosnek i ziemniaki. Wszystko to podsmażamy jeszcze przez około 10 min uważając by nic się nie przypaliło. Przypalony czosnek gorzknieje i może nam zepsuć smak całego dania. W końcu zalewamy garnek bulionem. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie, czyli około 20 min.

                  Zobacz też: Zupa cebulowa po francusku

Tak przygotowaną zupę nieco studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy i podgrzewamy. Jeśli uznamy, że jest za mało czosnkowa to możemy dodać jeszcze trochę czosnku przetartego przez drobną tarkę.

Zupę czosnkową podajemy z grzankami. Dobre grzanki zrobimy z pszennego chleba. Obie strony ukrojonej pajdy musimy natrzeć czosnkiem i zarumienić na patelni.


Przepis na smalec domowy

Przepis na smalec nie dla przeznaczony dla osób dbających o linię, a dla smakoszy. Dodatki do wytapiającej się słoniny powodują, że jest on naprawdę smaczny i skłoni do skosztowania osoby unikające tego typu potrawy. 

na drewnianej desce lezy kromka chleba posmarowana smalcem, obok kamionkowy garnek pelen smalcu
Fot. Fotolia.com


Do przygotowania smalcu potrzebujemy:


  • 1 kg słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki mleka
  • tarte jabłko lub upieczona cebula (opcjonalnie)

Pocieszające jest to, że nauka coraz mniej ma zarzutów do tłuszczu zwierzęcego więcej winy przypisując cukrom. A kucharze podkreślają, że w tłuszczu właśnie kryje się wiele smaków. Nie wątpią w to wielbiciele kromki świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Wykonanie


1. Słoninę pokroić w drobne kawałki (można zmielić) i położyć na zimną patelnię. Lekko odkręcić gaz. Po chwili zacznie się wytapiać tłuszcz, czyli nasz oczekiwany smalec.

2. Smalec stopić i odczekać, aż zacznie tężeć. Wtedy zamieszać. Najlepiej smalec topić na jak najmniejszym ogniu - nawet jeśli to trwa kilka godzin. Topienie kilograma słoniny powinno zająć co najmniej pięć godzin. We wspomnieniach znanych kucharzy można czasem spotkać wzmianki o całonocnym wytapianiu smalcu.

3. Dodać utarty ząbek lub dwa czosnku, majeranek, nieco ziół prowansalskich, łyżeczkę przyprawy warzywnej. Sprawia ona, że smalcu nie czuć "wieprzowiną", staje się bardziej aromatyczny.

4. Warto też dorzucić łyżkę lub dwie przegotowanego mleka. Mleko krystalizuje smalec, czyniąc go lepszym smarowidełkiem.

Najlepiej doprawić smalec dzień przed imprezą, aby produkty "się przegryzły".

Można tez dodać tarte jabłka albo upieczoną w piecu cebulę (pycha). Posmarowane smalcem kromki chleba dobrze jest udekorować plastrami cebuli. 

Smalec, chleb, ogórki kiszone własnej roboty, to hit każdego pikniku.


Złamany przepis na chili con carne

Podany tu przepis na chili con carne jest jedna z licznych wariacji na temat tej potrawy. W tej recepturze chodzi głównie o to, by uzyskać danie rozgrzewające i pożywne, ale nie będące bombą kaloryczną.

na drewniamy stole i kraciastym obrusie stoja dwie miseczki pelne chili con carne, obok czosne, cebula, papryka chili, pomidory i pajdy chleba
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania chili con carne potrzebne będzie:


  • 0,5 kg piersi kurczaka (w cięższej wersji wołowiny)
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 0,5 słoiczka zielonego pesto
  • 2 łyżek oleju
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczek kminu rzymskiego
  • 1 zielonej papryki
  • 2 papryczek chili
  • 2 puszek fasoli (białej i/lub czerwonej)
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 1 puszkę krojonych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Zaskakuje bogactwem i różnorodnością smaków, ale te gwarantują zróżnicowane składniki: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego i pieprzu.

Długa lista składników mimo wszystko nie powinna zniechęcać do przygotowania chili con carne. Potrawę gotuje się szybko i łatwo.

Zaczynamy od rozgrzania pieca do temperatury 200 stop. C. Wkładamy do niego umieszczoną w naczyniu żaroodpornym pierś kurczaka (meksykanie pewnie woleliby wołowinę) posmarowaną pesto. Pierś powinna się upiec w ciągu pół godziny (podobnie postępujemy z wołowiną, ale pieczemy ją dłużej).

               Zobacz też: Sycąca zupa gulaszowa

W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe składniki. Drobno posiekaną cebulę, kumin i czosnek podsmażamy w garnku na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekaną w kostkę paprykę zieloną i chili. Smażymy co najmniej pięć minut i garnek z zawartością odstawiamy do wystygnięcia.

Teraz otwieramy jedną puszkę fasolki. Przepłukujemy ją na sicie i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy do niego pół puszki kukurydzy oraz podsmażone wcześniej warzywa. Blendujemy aż do uzyskania jednolitej pasty.

UWAGA! - garnka po smażeniu nie myjemy!


Wracamy do upieczonego kurczaka. Rwiemy go na możliwe małe kawałki. Wrzucamy je do garnka, w którym podsmażały się warzywa. Dodajemy do niego zblendowaną pastę i doprawiamy chili i solą. Gotujemy przez około pięć minut i dodajemy drugą połowę kukurydzy i drugą puszkę przepłukanej fasoli oraz puszkę pomidorów. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Chili con carne podajemy przyozdobione kawałkiem zielonej pietruszki z białym pieczywem.


Domowe kruche krówki

Przy odrobinie wprawy domowe krówki są proste w wykonaniu a smakują absolutnie. Podany tutaj przepis można nieco modyfikować zmieniając na przykład śmietanę na mleko skondensowane lub dodając nieco masła. Za każdym razem będziemy się nimi niezdrowo opychać.



lezace na jasnym tle pokrojone w szesciany domowe krowki
Fot. Pan Piter

Podstawowe składniki na krówki to:


  • 500 ml śmietany tortowej
  • 200 g cukru
  • laska wanilii

Wszystkie składniki wylewamy na patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu. Masę cały czas mieszamy. Podgrzewamy ją tak długo aż zgęstnienie na tyle, że ślad po łyżce nie będzie natychmiast zalany, a kilka kropel wylanych na talerzyk szybko zastygnie.

Jeśli dobrze odparowaliśmy całą masę to właściwie robotę mamy zrobioną. Ową maskę krówkową należy teraz wylać do płaskiego naczynia wyłożonego pergaminem. Można go też posmarować masłem, aby się zastygła masa nie przykleiła.

Po kilku godzinach masa zastyga i wtedy trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki przypominające fabryczne cukierki. Na koniec możemy je zawinąć, w przekrojony na mniejsze kawałki, pergamin.

Z masą można eksperymentować. Śmietankę tortową można zastąpić taką o mniejszej zawartości tłuszczu, mlekiem lub mlekiem skondensowanym. Zamiast laski wanilii można dodać cukier wanilinowy. Można tez spróbować dodać ze dwie łyżki masła. Pamiętajmy jednak, że każda ingerencja w składniki zmieni smak i konsystencję krówek.