Najmniej miłe w przygotowaniu zupy cebulowej jest oczywiście krojenie samej cebuli. Jeśli jednak z tym się uporamy, to potem już czeka nas masa przyjemności - zupa cebulowa smakuje rewelacyjnie.
Co potrzeba do przygotowania zupy cebulowej w porcji dla trzech osób?
- 4 średnie cebule
- 0,75 bulionu
- masło
- przyprawy
- ser pleśniowy
- grzanki
O grzankach za chwilkę,
skoncentrujmy się na zupie. Wspomniane przy podawaniu ingrediencji cztery
średnie cebule powinny w sumie warzyć, po obraniu, około 0,6 kg. Kroimy je w
piórka uważając, by nie były one za grube.
Na dużej patelni rozpuszczamy
masło i zaczynamy obrabiać cebulę. Podsmażanie takiej ilości cebuli, na wolnym
ogniu bacząc by się nie przypaliła, zajmuje około pół godziny. Według mnie to
najważniejszy moment w przygotowywaniu tej potrawy. Cebula powinna być
przysmażona na złoty kolor - przecież to główny składnik zupy i właśnie od
cebuli zależeć będzie jaką gotowy produkt przybierze barwę.
Smak zupy cebulowej zależy
także od bulionu. Niektórzy preferują lekkie buliony własnej roboty. Ja też
wolę domowy, ale czasem muszę wspomóc się takim z kostki. Wtedy wybieram
wołowy.
Zobacz też: 5 zasad na przygotowanie dobrego bulionu
Choć zdarzyło się raz, że cebula się już smażyła, a okazało się, że nie
mam ani kawałka kostki. Do wody więc dolałem sosu sojowego nadając zupie nieco
innego smaku. Kto lubi eksperymentować niech sobie nie żałuje. Jeśli chcemy
troszkę więcej mieć zupy, warto dodać więcej bulionu niż w przepisie. Niektórzy
wolą bardziej wodniste zupy.
Mamy już miękką i złocistą
cebulę i bulion. Cebule przesypujemy do bulionu i dodajemy przyprawy. Na pewno
sól. Reszta zależy od uznania. Ja dodaje trochę słodkiej papryki i tymianek
(tak z pół łyżeczki) i trochę pieprzu. Bardziej na ostro można przyprawić chili.
No i teraz sposób na przygotowanie grzanek:
Na pokrojoną bułkę kładziemy kawałki sera pleśniowego (np. Lazur).
Można posypać papryką i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub kuchenki
mikrofalowej. Gdy ser zacznie spływać wyjmujemy grzanki.
Czytaj też: Zupa rybna dla smakoszy
Zupę cebulową najlepiej podawać
w naczyniach wypieczonych z chleba. Albo w miseczkach. Po nalaniu na wierzch
kładziemy grzanki i jemy póki ciepłe.
Zawsze mnie dziwi, że krojenie ani smażenie cebuli nie jest
przyjemne a gotowiec, czyli zupa cebulowa, smakuje wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz