Przygotowując szynkę z piersi indyka w domu zwiększamy gwarancję na to, że jemy wędlinę z indyka, bez dodatków wody, wieprzowiny i nie wiadomo czego jeszcze. Taka dobrze zrobiona szynka jest pyszna, sama rozpływa się w ustach i jest chętnie jedzona przez domowników do kanapek.
Podstawowym składnikiem do
wykonania szynki z indyka (tak, wiem że ta nazwa nie do końca jest trafna, ale
w handlu powszechnie funkcjonuje) potrzebna jest pierś o wadze około 1,5 kg.
Czasem na to składają się dwie sztuki.
Poza tym potrzebujemy jeszcze innych składników:
- 30 g soli peklującej
- 2 czubatych łyżek soli kuchennej
- 2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
- łyżkę ziaren pieprzu
- 2 łyżki gorczycy
Podstawą jest przygotowanie
mięsa. Musimy je zapeklować, więc planując zrobienie szynki z indyka musimy rozpocząć pracę na kilka dni wcześniej.
Zobacz też: Przepis na pysznego kurczaka w ziołach
Fot. Pan Piter |
Zostawiamy go tak na 24-30
godzin w lodówce (lub innym równie chłodnym miejscu) ze dwa razy obracając.
Trzeba zadbać o to, by całe mięso było w płynie, Dlatego możemy je przycisnąć
na przykład małym słoiczkiem napełnionym wodą. Grunt żeby nie wypływało
Zapeklowanego indyka wyjmujemy
z wody, płuczemy i suszymy na przykład papierowym ręcznikiem i jeszcze raz
chowamy do lodówki na dwie godziny.
Czytaj też: Przepis na pieczone kacze udka
Kolejna czynność to związanie
szynki. Można to albo zrobić wiążąc sznurkiem, albo wkładając w specjalną
siatkę wędliniarską o przekroju 28 mm. Bez względu na to, któa metodę wybierzemy to musimy to zrobić tak mięso było zwarte, tak jakbyśmy musieli zaoszczędzić miejsce na kolejne produkty. Chodzi o to, by potem przy krojeniu plastry były zwarte i nie rozpadały się. Związaną wędlinę następnie obtaczamy w zmielonym pieprzu zmieszanym
z gorczycą.
Związaną szynkę wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 230 stop. C na dziesięć minut. Po tym czasie obracamy
i zostawiamy na kolejne 10 min. Potem ustawiamy temperaturę już tylko na 100
stop. C. i pieczemy tak szynkę około dwóch godzin. Zostawiamy ją do
wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz