wtorek, 7 maja 2019

Pieczone kacze udka w jabłkach

Kacze udka nie są bardzo drogie i łatwe w przygotowaniu. Nie ma też problemu by je kupić. A dobrze upieczone kacze  nóżki z jabłkami warte są  grzechu.


kaczka pieczona z jabłkami, upieczenie kaczki, przygotowanie kaczki do pieczenia


Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować:

  • kacze udka
  • 3 kacze udka
  • majeranek
  • czosnek
  • duże jabłko
Najpierw kacze udka należy dokładnie umyć, lekko posolić, obicie natrzeć majerankiem i zmiażdżonym wcześniej czosnkiem. Tak doprawione wstawiamy do lodówki mniej więcej na dobę do lodówki. Ten aromat majerankowo-czosnkowy pozostaje potem aż do samych kostek.

Jeśli nie wiemy ile użyć czosnku to umówmy się mniej więcej, że jeden ząbek na jedno udko. Pamiętajmy jednak, że ząbek czosnku drugiemu nierówny oraz to, że niektórzy nie lubią zbyt intensywnej woni czosnku. Dlatego jego ostateczną ilość musimy wybrać samemu, by stworzyć swoje niemal autorskie danie.

               Zobacz też: Szynka z indyka pieczona z pieprzem

Następnego dnia zaczynamy od przygotowania jabłka, które kroimy w plastry. Powinniśmy wybrać jabłko z odmian lekko kwaśnych. Doskonale nadaje się na przykład szara reneta, ale coraz trudniej ją kupić.

Plastry jabłek, pozbawione gniazd nasiennych, kładziemy na kaczych udkach przed włożeniem do pieca. Nie tylko wzbogacą smak mięsa, ale jednocześnie nawilżą kacze nóżki i uchronią je przez przypaleniem.

Tak ozdobione udka wkładany do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stop C. i pieczemy przez godzinę. Podajemy z buraczkami i ziemniakami z wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz