Kacze udka nie są bardzo drogie i łatwe w przygotowaniu. Nie ma też problemu by je kupić. A dobrze upieczone kacze nóżki z jabłkami warte są grzechu.
Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować:
- kacze udka
- 3 kacze udka
- majeranek
- czosnek
- duże jabłko
Jeśli nie wiemy ile użyć czosnku to umówmy się mniej więcej, że jeden ząbek na jedno udko. Pamiętajmy jednak, że ząbek czosnku drugiemu nierówny oraz to, że niektórzy nie lubią zbyt intensywnej woni czosnku. Dlatego jego ostateczną ilość musimy wybrać samemu, by stworzyć swoje niemal autorskie danie.
Zobacz też: Szynka z indyka pieczona z pieprzem
Następnego dnia zaczynamy od przygotowania jabłka, które kroimy w plastry. Powinniśmy wybrać jabłko z odmian lekko kwaśnych. Doskonale nadaje się na przykład szara reneta, ale coraz trudniej ją kupić.
Plastry jabłek, pozbawione gniazd nasiennych, kładziemy na kaczych udkach przed włożeniem do pieca. Nie tylko wzbogacą smak mięsa, ale jednocześnie nawilżą kacze nóżki i uchronią je przez przypaleniem.
Tak ozdobione udka wkładany do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stop C. i pieczemy przez godzinę. Podajemy z buraczkami i ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz