wtorek, 7 maja 2019

Jak zrobić dobre frytki

Kupić w dyskoncie torebkę mrożonych frytek i wrzucić na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Brr, takie frytki nie mają nic wspólnego z dobrym jedzeniem. A dobre wymagają odrobiny uwagi. 

dobre frytki, frytki, jak smażyć frytki, jak zrobić frytki, ziemniaki na frytki,
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania dobrych frytek potrzebujemy:

  • ziemniaków (np. popularnej odmiany frytkowej Asterix)
  • łyżeczkę cukru
  • oleju rzepakowego

Ilość ziemniaków zależy od naszych możliwości zjedzenia. Nawet jeśli są one olbrzymie, to na patelnie (średnica 28 cm) nie wolno wrzucać więcej niż pół kilograma pokrojonych kartofli.


Odmiana ziemniaków

Na frytki warto wybierać ziemniaki z odmian skrobiowych. Mówiąc prościej - im bardziej żółte po przekrojeniu tym lepsze. Idealne są takie, które po przekrojeniu na pół i złączeniu obu części trudno się ponownie oddzielają.


Płukanie i gotowanie

Kartofle obieramy i kroimy w słupki czyli frytki. Wrzucamy je do garnka i kilkakrotnie płuczemy. Paradoksalnie, ale ten zabieg ma na celu wypłukanie... skrobi. Do ostatniego płukania dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na kilka minut. Gdy frytki się moczą w drugim dużym garnku gotujemy wodę.

Na wrzątek wrzucamy wypłukane frytki. Wodę doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy około trzech minut. Wylewamy wodę i frytki suszymy na papierowych ręcznikach.


Gorący olej

Wysuszone wrzucamy na rozgrzany olej. Musi on być gorący, by frytka wrzucona do niego od razu zaczynała skwierczeć. Frytek wrzucamy tyle by wszystkie były przykryte olejem.

Smażymy je około 10 - 15 minut aż stworzy się na nich chrupiąca skórka. Wcześniejsze gotowanie spowoduje, że nie staną się one brązowe. Z wierchu otrzymamy chrupiący frytki, które wewnątrz będą chrupkie. W czasie smażenia nie ma potrzeby ich mieszania.

Frytki można spożywać posolone, maczane w majonezie lub - jeszcze lepiej - w samodzielnie zrobionym pysznym keczupie. Ewentualnie można do nich podać praktycznie dowolny sos. Taki jaki najbardziej lubimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz