Szparagi możemy jeść nie tylko w maju i czerwcu. Możemy je przechować i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów przechowywania szparagów jest zrobienie ich w zalewie octowo-miodowej. Można też je mrozić.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania zalewy potrzebujemy:
- 1 kg cukru
- 2,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki octu
- dużą łyżkę miodu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
Szparagi w naszej kuchni nie są bardzo popularne, a szkoda. Tym bardziej, że przygotowanie zalewy octowo-miodowej do szparagów jest bardzo proste. Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Czytaj też: Zupa krem ze szparagów
Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy. Na koniec wkładamy do słoików surowe, ale już obrane szparagi i zalewamy je gorącą zalewą. Zakręcamy.
Słoiki gotujemy pół godziny w garnku wyłożonym ściereczką lub zamykamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 stop.C.
ale pycha:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam i już nie mogę się doczekać kiedy na plantacji potanieją
Usuń