wtorek, 7 maja 2019

Szparagi w zalewie octowo-miodowej

Szparagi możemy jeść nie tylko w maju i czerwcu. Możemy je przechować i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów przechowywania szparagów jest zrobienie ich w zalewie octowo-miodowej. Można też je mrozić.


szparagi marynowane, szparagi w marynacie, szparagi z octem,
Fot. Pixabay.com


Do przygotowania zalewy potrzebujemy:


  • 1 kg cukru
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki octu
  • dużą łyżkę miodu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Szparagi w naszej kuchni nie są bardzo popularne, a szkoda. Tym bardziej, że przygotowanie zalewy octowo-miodowej do szparagów jest bardzo proste. Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

            Czytaj też: Zupa krem ze szparagów

Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy. Na koniec wkładamy do słoików surowe, ale już obrane szparagi i zalewamy je gorącą zalewą. Zakręcamy.

Słoiki gotujemy pół godziny w garnku wyłożonym ściereczką lub zamykamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 stop.C.



2 komentarze: