środa, 3 grudnia 2014

Nalewka anyżowo-kawowa

Nalewka anyżowo-kawowa nie jest trunkiem dla każdego. Niektórym osobom posmak anyżu nie odpowiada i nic się na to nie poradzi. Kto jednak anyż lubi, ten deserową nalewkę anyżową przygotować powinien.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki anyżowo-kawowej:

  • 3 łyżki nasion anyżu
  • 6 łyżek kawy mielonej
  • 0,75 l wódki
  • 0,25 l wody
  • 0,2 kg cukru

Przygotowanie nalewki anyżowej z kawą jest łatwe. Najpierw z wody i cukru przygotowujemy syrop. Ostudzony wlewamy do słoja, do którego dodajemy nasiona anyżu i świeżo mieloną kawę. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy od czasu do czasu mieszając.

Po miesiącu nastaw należy przefiltrować. Praktycznie od razu nadaje się do degustacji. Ta nalewka lepiej smakuje w towarzystwie cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz