wtorek, 2 grudnia 2014

Nalewka waniliowa

Nalewka waniliowa jest trunkiem aromatycznym. Doskonale nadaje się jako dodatek do innych nalewek. Można też ją kosztować do deserów. Pamiętać jednak trzeba, że przepis na nalewkę waniliową mówi o tym, że powinna ona leżakować przez kilka miesięcy.


Składniki nalewki waniliowej:

  • 15 g wanilii
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie nalewki waniliowej jest proste. Laskę wanilii o podanej wadze kroimy na małe kawałki a następnie ucieramy ją razem z cukrem, którego do tego celu użyjemy w niewielkiej ilości. Wanilię warto przekroić na pół i pozbyć się z niej pestek, które mogą nalewce przysporzyć niezbyt miłego, gorzkawego posmaku. 

Zmiażdżoną wanilię wsypujemy do soja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój, by nie wywietrzał alkohol, odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. 

Teraz nastaw musimy przefiltrować. W czasie, gdy płyn będzie się sączyć przez papierowy ręcznik, my z cukru i wody przygotujemy syrop. Mieszamy go z przefiltrowanym alkoholem i wlewamy do butelek. Syrop, w momencie mieszania, powinien już być zimny. 

Butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia i otwieramy najwcześniej po trzech miesiącach. 


1 komentarz: