niedziela, 29 czerwca 2014

Dzięgielówka - nalewka z korzenia arcydzięgla

Nalewka z korzenia arcydzięgla potocznie zwana dzięgielówką ma działanie lecznicze. Trudno więc pominąć w barku tak znakomite lekarstwo. Przygotowanie dzięgielówki jest stosunkowo proste, aczkolwiek wymaga nieco pracy.

Fot. Maciej Lewandowski
Składniki dzięgielówki:
  • 80 g korzenia arcydzięgla
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 500 g cukru
  • kora cynamonowa
  • goździki
  • gałka muszkatołowa

Korzeń arcydzięgla dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy go do słoja po czym zalewamy spirytusem rozcieńczonym pół litrem wody. Szczelnie zamknięty odstawiamy na dwa tygodnie. 

Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw - kawałka kory cynamonowej, 10 goździków, około połowy gałki muszkatołowej. Korzeń z przyprawami znów szczelnie zamykamy i ostawiamy na kolejny tydzień.

               Zobacz też: Przepis na dzięgielówkę

Trzeci etap to filtrowanie uzyskanego nastawu i łączenie go z syropem cukrowym.  Pół litra wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pól kilograma cukru. Połączone płyny (nastaw alkoholowy i syrop) znów szczelnie zamykamy w słoju i zostawiamy na trzy tygodnie. 

Ostatni etap wykonywania dzięgielówki to filtrowanie nalewki i przelanie jej do butelek. Szczelnie zamknięte zostawiamy w chłodnym miejscu na kolejne trzy miesiące.  

Korzeń arcydzięgla działa rozkurczowo, wykrztuśnie, moczopędnie, kojąco, pobudza czynność żołądka, wzmacnia naczynia krwionośne, nerwy, serce, reguluje krwawienia miesiączkowe, pracę jelit, układ trawienny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz