piątek, 30 stycznia 2015

Nalewka z porzeczek, malin, wiśni i truskawek

Robienie nalewek to sztuka wydobywania aromatów. Dlatego popularne jest mieszanie różnych płynów. Ale odpowiedni walorów szukać już można na etapie doboru owoców. Znakomity efekt daje nalewka wykonana z czerwonych porzeczek, malin, wiśni i truskawek. Zwana jest ona nalewką z czerwonych owoców lub kresową.



nalewka z czerwonych porzeczek ze spirytusem, nalewka z malin, nalewka z truskawek, nalewka z wiśni, owoce ze spirytusem,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki:


  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 0,5 kg malin
  • 0,5 kg wiśni
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,75 l wody
  • 0,75 kg cukru

Do tej nalewki wybieramy wyłącznie dojrzałe owoce. Wiśnie drylujemy i razem z pozostałymi owocami wrzucamy do słoja. Zalewamy przegotowaną ale wystudzoną wodą i spirytusem (dokładnie w takiej kolejności). Odstawiamy w nasłonecznione miejsce. 

               Zobacz też: Przepisy na nalewki wieloowocowe

Po dwóch tygodniach zlewamy płyn, który dokładnie filtrujemy. Owoce lekko wyciskamy, ale ich nie wyrzucamy. Nasiąknięte alkoholem szybko się nie zepsują, a przydadzą się do deserów, lodów lub wypieków. Uzyskany natomiast płyn mieszamy z cukrem i odstawiamy ponownie na kilka dni kilkakrotnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści nalewkę możemy przelać do butelek. 

Trunek dojrzewa szybko i degustację możemy rozpocząć już w dwa tygodnie później.