piątek, 19 września 2014

Nalewka czekoladowo-kawowa na spirytusie

Nalewka czekoladowo-kawowa jest trunkiem dla amatorów słodyczy. Stawia na nogi, ale jednocześnie trudno jest skosztować na raz więcej niż dwa kieliszeczki. To zresztą wystarczy, by o nalewkę czekoladowo-kawową wzbogacić deser.



kawa ze spirytusem, nalewka czekoladowa z kawą, nalewka czekoladowo-kawowa ze spirytusem, przepis na nalewkę czekoladową z kawą,


Składniki nalewki czekoladowo-kawowej:



  • 100 g czekolady w proszku
  • 100 g mielonej kawy
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,5 l miodu

Nalewkę czekoladowo-kawową przygotowuje się prosto. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość przy filtrowaniu. Nalewkę trzeba filtrować kilka razy.

Przygotowanie zaczynamy od zalania czekolady i świeżo zmielonej kawy spirytusem. Najlepiej zrobić to w pojemnym słoju, do którego wejdzie jeszcze co najmniej półtora litra płynu. Zamkniętym szczelnie słojem wstrząsamy raz dziennie.

               Czytaj też: Przepis na błyskawiczną nalewkę czekoladową

Po raz pierwszy nastaw filtrujemy po trzech tygodniach. W miarę klarowny mieszamy z gorącym syropem, który powstał po rozpuszczeniu miodu w wodzie. Słój ponownie szczelnie zamykamy.

Po pięciu dniach po raz kolejny filtrujemy nalewkę. Tym razem przefiltrowaną wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia na co najmniej pół roku