piątek, 19 września 2014

Nalewka czekoladowo-kawowa na spirytusie

Nalewka czekoladowo-kawowa jest trunkiem dla amatorów słodkich trunków. Stawia na nogi, ale jednocześnie trudno jest skosztować na raz więcej niż dwa kieliszeczki. To zresztą wystarczy, by o nalewkę czekoladowo-kawową wzbogacić deser.


Składniki nalewki czekoladowo-kawowej:

  • 100 g czekolady w proszku
  • 100 g mielonej kawy
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,5 l miodu

Nalewkę czekoladowo-kawową przygotowuje się prosto. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość przy filtrowaniu. Nalewkę trzeba filtrować kilka razy.

Przygotowanie zaczynamy od zalania czekolady i świeżo zmielonej kawy spirytusem. Najlepiej zrobić to w pojemnym słoju, do którego wejdzie jeszcze co najmniej półtora litra płynu. Zamkniętym szczelnie słojem wstrząsamy raz dziennie.

               Czytaj też: Przepis na błyskawiczną nalewkę czekoladową

Po raz pierwszy nastaw filtrujemy po trzech tygodniach. W miarę klarowny mieszamy z gorącym syropem, który powstał po rozpuszczeniu miodu w wodzie. Słój ponownie szczelnie zamykamy.

Po pięciu dniach po raz kolejny filtrujemy nalewkę. Tym razem przefiltrowaną wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia na co najmniej pół roku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz