czwartek, 28 sierpnia 2014

Nalewka cytrynowa z rumem

Nalewka cytrynowa na rumie ma tę zaletę że wszystkie składniki można łatwo kupić przez cały rok. A i okres oczekiwania na finalne efekt nie jest długi. Cała procedura robienia nalewki cytrynowej na rumie według podanego tu przepisu wynosi miesiąc.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki cytrynowej na rumie:

  • 6 cytryn
  • 1 l rumu (białego)
  • 1 l  wody
  • goździki
  • kora cynamonu
  • kolendra
  • 0,5 kg cukru pudru

Przygotowanie nalewki zaczynamy od dokładnego wyszorowania cytryn. Skórka musi być czysta, bo stanowi główny składnik nalewki. Umytą skórkę cienko obieramy albo wręcz ścieramy i wsypujemy do słoja. Z jednej cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do skórek. Dodajemy jeszcze przyprawy i 4-5 goździków, kawałek kory z cynamonu (ok. 2 cm), kilka ziaren kolendry. Zamykamy i odstawiamy w  ciepłe miejsce. 

               Czytaj też: Przepisy na inne nalewki cytrynowe

Po tygodniu płyn filtrujemy. W czasie gdy nalewka przesącza się przez filtr z cukru i wody przygotowujemy syrop rozpuszczając cukier w podgrzanej wodzie. Gdy wystygnie syrop mieszamy z przefiltrowanym płynem i rozlewamy do butelek. 

Dobrze zamknięte butelki, zanim dokonamy degustacji, powinny jeszcze poleżeć około trzech tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz