Nalewka cytrynowa na rumie ma tę zaletę że wszystkie składniki można łatwo kupić przez cały rok. A i okres oczekiwania na finalne efekt nie jest długi. Cała procedura robienia nalewki cytrynowej na rumie według podanego tu przepisu wynosi miesiąc.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki cytrynowej na rumie:
- 6 cytryn
- 1 l rumu (białego)
- 1 l wody
- goździki
- kora cynamonu
- kolendra
- 0,5 kg cukru pudru
Przygotowanie nalewki zaczynamy od dokładnego wyszorowania cytryn. Skórka musi być czysta, bo stanowi główny składnik nalewki. Umytą skórkę cienko obieramy albo wręcz ścieramy i wsypujemy do słoja. Z jednej cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do skórek. Dodajemy jeszcze przyprawy i 4-5 goździków, kawałek kory z cynamonu (ok. 2 cm), kilka ziaren kolendry. Zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Czytaj też: Przepisy na inne nalewki cytrynowe
Po tygodniu płyn filtrujemy. W czasie gdy nalewka przesącza się przez filtr z cukru i wody przygotowujemy syrop rozpuszczając cukier w podgrzanej wodzie. Gdy wystygnie syrop mieszamy z przefiltrowanym płynem i rozlewamy do butelek.
Dobrze zamknięte butelki, zanim dokonamy degustacji, powinny jeszcze poleżeć około trzech tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz