środa, 4 września 2019

Zupa grzybowa z prawdziwych borowików

Zupa grzybowa może być z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych. Tym razem proponuję wykonanie zupy grzybowej ze świeżych borowików.

w jesiennym lesie rosnie samotny borowik oswietlony sloncem
Fot. Jenő Szabó z Pixabay 

Do przygotowania zupy grzybowej ze świeżych borowików potrzeba:


  • około pół kilo borowików
  • 1,5 litra bulionu, najlepiej wieprzowego
  • cebula
  • czosnek
  • masło
  • tymianek, sól, pieprz, posiekana pietruszka
  • śmietana

Sprawa oczywista, że taką zupę można przygotować tylko w sezonie grzybowym. I to pod warunkiem, że mamy dobry rok, bo bywają też takie, że w lesie nie ma nawet czerwonych muchomorów na nalewkę

Inna sprawa, że podobną grzybową można zrobić z mrożonych prawdziwków. Teoria mówi, że smakuje tak samo. Ale praktyka wykazuje jednak, że smak jest nieco inny. Co nie oznacza, że gorszy. Tak więc, jeśli mamy nadmiar grzybów to warto je zamrozić, co nie jest wcale takie trudne. 

Wykonanie

Najpierw obieramy grzyby, myjemy je i kroimy. Siekamy drobno cebulę, którą podsmażamy na maśle razem z drobniutko posiekanym czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zarumieni dodajemy grzyby i razem smażymy kilka minut.

Uwaga - masło nie lubi dużego ognia, czosnek przypalenia. Dlatego na podsmażenie cebuli i czosnku na maśle trzeba zarezerwować kilka dobrych minut. Robimy to na małym ogniu, często mieszając!

Czytaj też: Jak łatwo oczyścić kurki

Borowiki podsmażone z czosnkiem i cebulą wrzucamy do bulionu i gotujemy około kwadrans. W międzyczasie przyprawiamy dodając tymianek, sól i pieprz. Na końcu ostrożnie dodajemy śmietanę.

Zupę można potraktować jak krem i zmiksować. Można też podać z makaronem lub grzankami.


Żeberka zapiekane w sosie barbecue

Czasem mam wrażenie, że przepisów na żeberka jest tyle ilu kucharzy. Tutaj proponuje przepis na żeberka w sosie barbecue. Są bardzo aromatyczne. Na dodatek wykonanie tej potrawy jest bardzo proste.

na grillu polozone upieczone zeberka i dwa czerwone pomidory
Fot. RitaE z Pixabay


Do przygotowania żeberek w sosie barbecue potrzebujemy:

  • 2 kg żeberek
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu sojowego
  • 30 ml sosu Worcestershire
  • 30 ml octu winnego
  • 30 ml sosu chili
  • 60 ml keczupu
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 3 g granulowanej cebuli
  • pieprzu


Żeberka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop.C na półtorej godziny.

Czytaj też: Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Gdy żeberka się pieką do miski wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Czosnek warto zetrzeć na drobnej tarce. Sos można przygotować wcześniej, by składniki lepiej wymieniły się smakami.

Gdy żeberka się upieką wyjmujemy je z folii i oblewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy je na minimum dwie godziny. Lub - lepiej - na całą noc. Ale wtedy musimy je schować do lodówki.

Zobacz też: Jak zrobić żeberka w piwie

Tak przygotowane żeberka wyjmujemy z sosu i układamy na grillu często je odwracając i smarując sosem. Można je też podgrzać w piekarniku.

Podawać z pieczonymi ziemniakami.