środa, 4 września 2019

Żeberka zapiekane w sosie barbecue

Czasem mam wrażenie, że przepisów na żeberka jest tyle ilu kucharzy. Tutaj proponuje przepis na żeberka w sosie barbecue. Są bardzo aromatyczne. Na dodatek wykonanie tej potrawy jest bardzo proste.

na grillu polozone upieczone zeberka i dwa czerwone pomidory
Fot. RitaE z Pixabay


Do przygotowania żeberek w sosie barbecue potrzebujemy:

  • 2 kg żeberek
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu sojowego
  • 30 ml sosu Worcestershire
  • 30 ml octu winnego
  • 30 ml sosu chili
  • 60 ml keczupu
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 3 g granulowanej cebuli
  • pieprzu


Żeberka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop.C na półtorej godziny.

Czytaj też: Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Gdy żeberka się pieką do miski wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Czosnek warto zetrzeć na drobnej tarce. Sos można przygotować wcześniej, by składniki lepiej wymieniły się smakami.

Gdy żeberka się upieką wyjmujemy je z folii i oblewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy je na minimum dwie godziny. Lub - lepiej - na całą noc. Ale wtedy musimy je schować do lodówki.

Zobacz też: Jak zrobić żeberka w piwie

Tak przygotowane żeberka wyjmujemy z sosu i układamy na grillu często je odwracając i smarując sosem. Można je też podgrzać w piekarniku.

Podawać z pieczonymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz