niedziela, 29 czerwca 2014

Błyskawiczna nalewka wiśniowa

Zrobić nalewkę i od razu móc ją kosztować? To marzenie niejednego miłośnika nalewek. Dlatego przepis na nalewkę z wiśni, którą można pić już następnego dnia powinien się spodobać. Przygotowana tak nalewka wiśniowa może nie jest szczytem sztuki, ale swoje walory ma i nie trzeba się ich wstydzić.



jak zrobić wiśniówkę, nalewka wiśniowa, nalewka wiśniowa z liśćmi, nalewka z wiśni, przepis na nalewkę wiśniową, wiśnie spirytus,
Fot. Fotolia.com


Składniki błyskawicznej nalewki wiśniowej:



  • 2 kg wiśni
  • liście wiśni
  • 0,5 l spirytusu
  • 2 l wody
  • 1 kg  cukru
  • cytryna

Wiśnie musimy dokładnie przebrać by wybrać tylko te najbardziej dojrzałe. Nie musimy ich drylować. Również starannie warto wybrać liście. W sumie powinno być ich około setki, które należy dokładnie umyć.

Wiśnie z liśćmi wrzucamy do garnka (byle nie aluminiowego lub stalowego), dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy
Gdy zawartość garnka nieco przestygnie przelewamy go przez sito. Wiśnie wykorzystamy później do wypieków, liście wyrzucimy a płyn słodzimy. Mieszamy go tak długo, aż się rozpuści. I odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

              Czytaj też: Jak robić wytrawną wiśniówkę

Teraz nie pozostaje już nic innego jak przefiltrować płyn i połączyć go ze spirytusem. Następnie przelewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.

Nalewka z wiśni przygotowana według tego przepisu gotowa jest do spożycia już dnia następnego. 


Dzięgielówka - nalewka z korzenia arcydzięgla

Nalewka z korzenia arcydzięgla potocznie zwana dzięgielówką ma działanie lecznicze. Trudno więc pominąć w barku tak znakomite lekarstwo. Przygotowanie dzięgielówki jest stosunkowo proste, aczkolwiek wymaga nieco pracy.


arcydzięgiel ze spirytusem, dzięgielówka, nalewka z arcydzięgla, przepis na nalewkę z arcydzięgla, właściwości arcydzięgla,
Fot. Maciej Lewandowski

Składniki dzięgielówki:

  • 80 g korzenia arcydzięgla
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 500 g cukru
  • kora cynamonowa
  • goździki
  • gałka muszkatołowa

Korzeń arcydzięgla dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy go do słoja po czym zalewamy spirytusem rozcieńczonym pół litrem wody. Szczelnie zamknięty odstawiamy na dwa tygodnie. 

Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw - kawałka kory cynamonowej, 10 goździków, około połowy gałki muszkatołowej. Korzeń z przyprawami znów szczelnie zamykamy i ostawiamy na kolejny tydzień.

               Zobacz też: Przepis na dzięgielówkę

Trzeci etap to filtrowanie uzyskanego nastawu i łączenie go z syropem cukrowym.  Pół litra wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pól kilograma cukru. Połączone płyny (nastaw alkoholowy i syrop) znów szczelnie zamykamy w słoju i zostawiamy na trzy tygodnie. 

Ostatni etap wykonywania dzięgielówki to filtrowanie nalewki i przelanie jej do butelek. Szczelnie zamknięte zostawiamy w chłodnym miejscu na kolejne trzy miesiące.  

Korzeń arcydzięgla działa rozkurczowo, wykrztuśnie, moczopędnie, kojąco, pobudza czynność żołądka, wzmacnia naczynia krwionośne, nerwy, serce, reguluje krwawienia miesiączkowe, pracę jelit, układ trawienny.