Przepisów na nalewkę mandarynkową jest co najmniej kilka. Połączenie aromatu mandarynki z rumem daje smak ekskluzywny, dlatego uważam, że taką nalewkę trzeba konieczni przyrządzić. Nalewka mandarynkowa na rumie ma swoje pochodzenie z Francji.
Składniki nalewki mandarynkowej z rumem:
- 8 mandarynek
- 1 l białego rumu
- 200 g cukru
- woda
Mandarynki, jak wszystkie owoce cytrusowe na nalewki, musimy dokładnie umyć w gorącej wodzie. Wymytą skórkę staramy się cienko obrać i pokroić w paski, a z owoców wyciskamy sok. Sok z mandarynek i pociętą skórkę umieszczamy w słoju i zalewamy rumem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Czytaj też: Przepisy na nalewki z mandarynek
Po miesiącu nastaw zaczynamy filtrować. W czasie gdy płyn sączy się przez filtr z niewielkiej ilości wody i cukru przygotowujemy syrop. Woda (przegotowana wcześniej i ostudzona) jest tylko lekko podgrzana, by cukier się w niej rozpuścił.
Gdy nastaw się przefiltruje a syrop wystygnie to oba płyny łączymy. Następnie przelewamy do butelek, które jeszcze w chłodnym miejscu powinny poleżeć przed dwa tygodnie.
Po tym czasie możemy przystąpić do degustacji.
Robiłam taką nalewkę wielokrotnie, jest wspaniała. Grudzień to miesiąc najlepszych mandarynek, wtedy to zaczyna się 'tworzenie' tego wspaniałego trunku, a spożywanie w święta wielkanocne. Życzę udanych eksperymentów z nalewkami, smacznego
OdpowiedzUsuńRobiłam taką nalewkę wielokrotnie, jest wspaniała. Grudzień to miesiąc najlepszych mandarynek, wtedy to zaczyna się 'tworzenie' tego wspaniałego trunku, a spożywanie w święta wielkanocne. Życzę udanych eksperymentów z nalewkami, smacznego
OdpowiedzUsuń