O zdrowotnych właściwościach głogu pisać chyba nie trzeba. Podobnie zdrowotne znaczenie ma nalewka z głogu. Wadą jednak przy jej przygotowywaniu jest to, że przy zbieraniu owoców głogu łatwo się pokłuć. Nalewka z głogu ma jednak wspaniały aromat, który powoduje, że aż chce się leczyć.
Fot. Pan Piter |
Składniki nalewki z głogu:
- 1 kg owoców głogu
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 300 g miodu
- goździki
- cynamon
Owoce głogu, lekko rozgniecione, wrzucamy do słoja. Zalewamy szklanką wody i spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w jasne i ciepłe miejsce.
Czytaj też: Nalewka z kwiatów głogu
Po tym czasie przygotowujemy syrop z miodu. W tym calu najpierw gotujemy 3 szklanki wody z goździkami (5-6 szt), kawałkiem około 2 cm kory cynamonowej oraz skórką otartą z cytryny. Gdy woda stygnie i ma temperaturę około 40 stop.C rozpuszczamy w niej miód. Nie warto tego robić przy wyższej temperaturze, ponieważ rozpuszczony w ciepłej wodzie miód spowoduje, że nalewka nie będzie klarowna.
Zobacz też: Nalewka z berberysu na rumie
Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem. Połączone płyny w szczelnie zamkniętym naczyniu zostawiamy na trzy dni. Potem je filtrujemy i wlewamy do butelek.
Nalewka z głogu ma tę wadę, że powinna jeszcze poleżeć w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Dobra będzie po pół roku, ale najlepsza - po roku.
Czy można głóg po prostu zasypać cukrem, a potem dodac spirytus i wódke...?
OdpowiedzUsuńSyrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ma dwa zadania. Przede wszystkim wydobywa z owoców resztę alkoholu, który w inny sposób z nich nie wyjdzie (głogu nie można wycisnąć, bo owoce są za twarde). Po drugie cukier wydobywa też aromat. Dlatego lepiej jest go dodać po zlaniu już płynu z alkoholem.
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńZrobiłem ta nalewkę na dzikiej róży z miodem ,cynamonem i goździkami.Zapach ma fajny ale smak jakiś taki ziołowy ze spalonym karmelem-cukrem dosyć intensywny smak-sprawdzany przy zalewaniu do leżakowania.Nie sądzę że jakoś jeszcze diametralnie zmieni smak więc trzeba coś z tym zrobić.Zalana jest druga do tej moja żona proponuje dodać soku z cytryny żeby przełamać ten smak.Nie wiem co z tym zrobić a może drugą zrobić na cukrze?
Oj, warto zdać się na kobiecą intuicję - kilka kropel z cytryny na pewno nie zaszkodzi. Natomiast duża zaletą przy robieniu nalewek jest cierpliwość. Leżakowanie potrafi znacznie zmienić smak nalewki. W zasadzie to po to ono jest :)
UsuńDzięki za odpowiedź więc dam cytryny i zobaczymy.A ten smak zdaje mi się ,że pochodzi od miodu a nie od róży.Od czasu połączenia z miodem ten zapach zaczyna coraz bardziej dominować więc myślę że będzie coraz gorzej dałem 0.25kg na litrę wódki.Owoców było chyba 0.65.Owoce zalane drugi raz tak jak można różę i głóg zalewać wkoło.W planach ma leżakować rok ale żeby nie na darmo może drugą zrobić jednak na cukrze?
UsuńHm, zastanawiam się zatem jakiej to jakości miód. Taki ze sklepów sieciowych z napisem "miód z krajów UE" to się do nalewki nie nadaje, bo i nie wiem, czy on się do czegokolwiek nadaje. Z reguły nalewki na miodzie są szlachetniejsze niż cukrowe - cukru w ogóle warto w nalewkach unikać.
UsuńMiód jest z pasieki znajomego z czystych bieszczadzkich lasów:)ma intensywny smak miodu a nie tylko słodki jak właśnie w sklepach i oszukiwany.Jest spadziowy wiadomo o tych porach roku.Ojcu smakuje.Cytryny kupione zobaczymy za parę dni.
UsuńHm... Bardzo rzeczowa odpowiedz, dziekuje, sporobuje...
OdpowiedzUsuńCzegoś nie rozumiem:
OdpowiedzUsuń"Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem."
Natomiast w odpowiedzi do komentarza Jaka Domowa :
"Syrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ma dwa zadania."
Więc dodajemy syrop do nalewu czy do owoców?
"
w każdej nalewce do owoców
UsuńA co do moich wcześniejszych nalewka zrobiła się dobra ale po około 7-8 miesiącach i własnie ta na miodzie bo ta na cukrze taka za słodka.Teraz robię ponownie
Czyli przepis jest błędny. po zlaniu alkoholu nie wyrzucamy owoców tylko zalewamy je syropem.po ilu dniach w takim razie odsączamy owoce i łączymy syrop z akoholem?
UsuńI ogólnie to moje coś to dzika róża
OdpowiedzUsuńczy używa się głóg z pesteczkami czy należy je usunąć?
OdpowiedzUsuńNie podjąłbym się usuwania pestek z głogu.... :)
OdpowiedzUsuńProszę Pana Pitera zgodnie z poprawkami pana Olo by zmienić przepis gdyż jest niezgodny z pana dalszym komentarzem czyli wodę z miodem zalewamy tym głóg i co dalej na ile dni?
OdpowiedzUsuń