Nalewka rumiankowa należy do grupy nalewek kwiatowych mających właściwości zdrowotne. Kwiaty rumianku na nalewkę można zacząć zbierać już maju, kiedy zaczynają one kwitnąć.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki rumiankowej:
- garść świeżych kwiatów rumianku
- 0,25 l spirytusu
- 0,25 l wody
- miód wielokwiatowy
Przygotowanie nalewki rumiankowej zaczynamy od połączenia wody i spirytusu. Otrzymujemy wtedy pół litra mocnego alkoholu. Zalewamy nim umyte kwiaty rumianku umieszczone w słoju. Szczelnie zamknięty słój wystawiamy w słoneczne miejsce i codzienni nim wstrząsamy.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z kwiatów koniczyny
Po miesiącu nalewkę przelewamy przez sito wyłożone gęstą gazą lub ręcznikiem papierowym. Jeśli lubimy nalewki słodsze, to możemy do płynu dodać nieco rozpuszczonego miodu wielokwiatowego. Każdy może dodać inną jego ilość w zależności od gustu.Następnie przefiltrowany trunek przelewamy do butelek i wynosimy w chłodne miejsce.
Nalewka rumiankowa koi nerwy, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, oczyszcza też skórę i goi ranę (ale tylko taka bez dodatku miodu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz