Obłędny przepis na smażoną, drobiową wątróbkę z cebulą, miodem, żurawiną i do tego jeszcze majerankiem jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak około 20 min pracy. Ostateczny smak wart jest jednak każdej minuty. Wątróbką będziesz się zajadał, nawet jeśli do tej pory nie brałeś jej do ust.
Fot. greissdesign z Pixabay |
Do przygotowania smażonej wątróbki drobiowej potrzebujemy:
- 0,6 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 duże, kwaśne jabłko
- garść żurawiny
- 3 płaskie łyżki mąki
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka miodu
- olej
- masło
Przygotowanie dania zaczynamy od obrania i posiekania w
piórka cebuli. Żurawinę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na bok.
Dajmy jej czas na to aby nieco zmiękła.
Gdy cebula się smaży (robimy to na wolnym ogniu, więc
zajmuje nieco czasu) zabieramy się za wątróbkę. Myjemy ją i suszymy ręcznikiem
papierowym. Najlepiej takim bez żadnych nadruków.
Z mąki, soli, pieprzu i majeranku robimy w miseczce
mieszaninę. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce (ostatecznie można
przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek wątróbki otaczamy w mące i znajdujących
się tam przyprawach i na koniec delikatnie nacieramy czosnkiem. Można do mąki
dodać czosnku granulowanego, ale świeży jest o niebo lepszy.
Teraz bierzemy się za obranie jabłka. Najlepsze będą kwaśne
odmiany. Bezkonkurencyjna jest szara reneta, ale nie wszędzie i nie zawsze
można ją kupić. Jabłko obieramy i kroimy je w ćwiartki. Smażymy na drugiej
patelni na maśle (tak, naczyń trzeba trochę pobrudzić). Gdy jabłka zaczną
mięknąć dodajemy do nich żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła oraz miód.
Zostawiamy na gazie do odparowania.
Zobacz też: Szaszłyk z piersi kurczaka
Teraz z pierwszej patelni zdejmujemy usmażoną cebulę.
Dolewamy oleju i czekamy aż się zagrzeje. Na gorący olej wrzucamy wątróbkę,
którą smażymy z każdej strony przez 3-4 minuty. Na koniec wrzucamy do wątróbki
zawartość patelni z jabłkiem i cebulę. Chwilkę wszystko razem podgrzewamy i
wykładamy na talerze.
Wątróbki nie można za długo smażyć, bo robi się wtedy twarda
i znacznie traci na smaku. Pamiętaj, że to czasu smażenia zależy całkowicie
smak przygotowywanego dania!
Można usmażoną wątróbkę udekorować zieloną pietruszką albo w
inny pomysłowy sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz