środa, 9 marca 2016

Żenicha kresowa, czyli nalewka z dzikiej róży

Ten przepis na nalewkę z dzikiej róży pochodzi z kresów. Stąd też jej nazwa - żenicha kresowa. Obecnie jest to łatwa w przygotowaniu aromatyczna nalewka z dzikiej róży z miodem i ziołami. 

Fot. Fotolia.com
Składniki żenichy kresowej:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,75 l wódki
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l miodu płynnego
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku

Przed laty owoce dzikiej róży na tę nalewkę zbierały panny na wydaniu. Ponieważ ta tradycja zaginęła zrobić to musimy sami. Wybieramy owoce dojrzałe i zdrowe. Jeśli nie zbieramy ich po przymrozkach to umieśćmy je na noc w zamrażarce.

               Czytaj też: Przepis na nalewkę z dzikiej róży z winem

Przed wrzuceniem do słoja owoce dzikiej róży powinny być ponakłuwane. Dzika róża ma grubą skórkę i w przeciwnym wypadku słabo będą się wymieniać owocowe aromaty. Do naczynia wrzucamy jeszcze miętę, rumianek i goździki. Wszystko to zalewamy spirytusem i odstawiamy szczelnie zamknięte w ciepłe i ciemne miejsce.

Po pięciu tygodniach nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Owoce porządnie wyciskamy a alkohol następnie filtrujemy przez bibułkę filtracyjną. 

W czasie filtrowania przygotowujemy z miodu i wody syrop. Przegotowaną wodę lekko tylko podgrzewamy - na tyle by rozpuścił się w niej miód. Gdy syrop wystygnie wlewamy do niego wódkę. Oba płyny - ten na bazie syropu i ten ze spirytusu łączymy ze sobą. Wlewamy do butelek.

             Czytaj też: Nalewka z kwiatów dzikiej róży

Onegdaj napełnione taką nalewką z dzikiej róży butelki wystawiono w oknach. Był to znak, że w chałupie jest dziewczyna gotowa do zamążpójścia (dlatego żenicha). Teraz butelki możemy wynieść do chłodnego pomieszczenia na trzy miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz