wtorek, 9 czerwca 2015

Nalewka miętowa ze świeżych liści mięty

Ten przepis na nalewkę miętową ma tę zaletę, że trunek gotowy jest do degustacji już po miesiącu. A nic tak dobrze nie chłodzi organizmu jak mięta - nawet podana jako mocna nalewka. Ważne jednak, by była dobrze schłodzona. 



jak zrobić nalewkę miętową na spirytusie, nalewka miętowa ze spirytusem, nalewka z mięty ze spirytusem, przepis na nalewkę miętową,
Fot. Robert S. Donovan

Składniki nalewki miętowej ze świeżych liści mięty:

  • 20 gałązek świeżej mięty
  • 1 l spirytusu
  • 0,4 l wody
  • 300 g cukru
Z gałązek mięty usuwamy nieładne liście i wrzucamy je do słoja. Gałązki mięty zalewamy spirytusem i szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Światło pozbawi nalewkę zielonkawego koloru.

            Zobacz też: Przepis na nalewkę miętowo-cytrynową

Po tygodniu nastaw przelewamy przez sito - liście mięty dokładnie wyciskamy. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny leżakować jeszcze przez miesiąc w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 

            Czytaj też: Nalewka miętowa po angielsku

Nalewkę miętową dla ochłody podajemy schłodzoną. Można do niej dolać wody mineralnej lub dodać kostki lodu. 

Nalewka melonowa z rumem

Nalewka z melonów? Czemu nie? Nalewkę melonową robi się szybko. Ma ona słodki smak, ale ciekawy aromat. I ewidentnie podnosi walory smakowe różnych słodkich łakoci. 

melon ze spirytusem, nalewka melonowa, nalewka z melona, nalewka z rumem,
Fot.Fotolia.com

Składniki nalewki melonowej:

  • 2 kg melona
  • 1 l spirytusu
  • 100 ml rumu
  • 0,5 l wody
  • 0,7 kg cukru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Często to piszę, ale przy okazji nalewki melonowej zdanie jest bardzo ważne - na nalewkę wybieramy melony dojrzałe i aromatyczne. Kroimy je w kostkę i zalewamy syropem zrobionym z wody i cukru. Dobrze jest tę czynność wykonać w garnku emaliowanym, ale nie obitym.

Melon zalewamy przestudzonym syropem i doprowadzamy do zagotowania zawartości garnka. Zanim się to zagotuje dodajemy sok z jeden cytryny i cynamon. Gdy zawartość garnka się zagotuje naczynie przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia do rana. 

            Zobacz też: Przepisy na nalewki kawowe

Rano cierpliwie zlewamy płyn - owoców nie wyrzucamy. Z owoców można jeszcze zrobić kompot. Zajmujemy się natomiast słodkim sokiem melonowym. Mieszamy go ze spirytusem i rumem i przelewamy do butelek. Warto, by nalewka melonowa w tych butelkach dojrzewała co najmniej trzy miesiące.

Uwaga - nalewki z melona nie należy filtrować! Gdy na dnie butelki zbierze się osad klarowna zawartość delikatnie przelewamy resztę wylewając. Filtrowana nalewka traci aromat.