wtorek, 9 czerwca 2015

Nalewka miętowa ze świeżych liści mięty

Ten przepis na nalewkę miętową ma tę zaletę, że trunek gotowy jest do degustacji już po miesiącu. A nic tak dobrze nie chłodzi organizmu jak mięta - nawet podana jako mocna nalewka. Ważne jednak, by była dobrze schłodzona. 


Fot. Robert S. Donovan
Składniki nalewki miętowej ze świeżych liści mięty:
  • 20 gałązek świeżej mięty
  • 1 l spirytusu
  • 0,4 l wody
  • 300 g cukru
Z gałązek mięty usuwamy nieładne liście i wrzucamy je do słoja. Gałązki mięty zalewamy spirytusem i szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Światło pozbawi nalewkę zielonkawego koloru.

            Zobacz też: Przepis na nalewkę miętowo-cytrynową

Po tygodniu nastaw przelewamy przez sito - liście mięty dokładnie wyciskamy. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny leżakować jeszcze przez miesiąc w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 

            Czytaj też: Nalewka miętowa po angielsku

Nalewkę miętową dla ochłody podajemy schłodzoną. Można do niej dolać wody mineralnej lub dodać kostki lodu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz