czwartek, 11 lipca 2019

Zupa z kapusty pekińskiej

Z kapusty pekińskiej przygotować można nie tylko sałatki i surówki, ale również zupę. Dodatkową zaletą takiej zupy z kapusty pekińskiej jest to, że jest doskonała propozycją dla odchudzających się.


Fot: Yung-pin Pao z Pixabay

Składniki do zupy z kapusty pekińskiej są proste:


  • około 2 litrów bulionu
  • połowa małej kapusty pekińskiej
  • nie największy por
  • marchewka
  • ząbek czosnku (duży)
  • dwa kartofle
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Prawda, że brzmi dietetycznie? Zastanówmy się więc jaki chcemy zrobić bulion. Poza tym, że powinien być dobrze przygotowany (a jak to zrobić przeczytacie w tej informacji) to do tej zupy warto wykorzystać bulion warzywny. Powinniśmy go zrobić samemu, bo przecież taki z kostki nie ma najlepszego smaku. 

Gdy bulion mamy już gotowy przystępujemy do obrania marchewki i trzemy ją na grubej tarce. Por  kroimy w drobne kawałki i razem z rozgniecionym czosnkiem podsmażamy na patelni. Uważajmy tylko, by nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. 

W tym czasie drobno kroimy kapustę i obieramy kartofle..

Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem dodajemy przysmażoną marchewkę i por a na końcu wrzucamy kapustę. Zostawiamy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie (czyli ok. 20-30 min). Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Zupę można zagęścić śmietaną. Ale to doda kalorii i wcale nie jest niezbędne.