poniedziałek, 13 maja 2019

Nalewka z tataraku na winie

Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale sprawdza się w czasie osłabienia wiosennego.

przepis na nalewkę na tataraku
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki na tataraku:

  • 100 g kłączy tataraku
  • 1 l wytrawnego wina

Kłącza tataraku powinny być obrane z kory i najlepsze są one wtedy, gdy zbierzemy je w maju lub na początku czerwca. Po okorowaniu kroimy je w małe kawałki i zalewamy litrem gronowego wina. Gdy nalewkę przygotowujemy dla osób walczących z anemią to nastaw przygotowujemy z wina czerwonego. W innych przypadkach może to być wino białe.

               Zobacz też: Nalewka z tataraku - ajeru

Zalany winem tatarak odstawiamy na dwa tygodnie. Pamiętajmy o tym, by słojem (szczelnie zamkniętym) mieszać co najmniej raz dziennie  tak by dokładnie wymieszać wszystkie składniki
. Po tym czasie nastaw zlewamy, filtrujemy i wlewamy do ciemnej butelki.

               Czytaj: Jak filtrować nalewki? 5 sposobów na klarowne nalewki.

Spożywanie nalewki z tataraku dla zdrowotności to picie jej trzy razy dziennie po 25 g przed każdym posiłkiem. Nalewka z tataraku na winie wzmocni i uleczy układ trawienny i nerwowy.