poniedziałek, 4 listopada 2019

Konfitura z żurawiny do mięsa i sera

O tym, że żurawina ma zbawienny wpływ na nasz organizm nikogo przekonywać nie trzeba. Zapewne jak i o tym, że może być wspaniałym dodatkiem do potraw wszelakich. Zwłaszcza mięsnych. Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować.

trzy sloiczki konfitury z zurawiny zamkniete i przewiazane wstazką z cynamonem w laskach
Fot. Tesa Robbins

Do zrobienia żurawiny musimy zgromadzić:


  • 1 kg żurawiny
  • 125 ml wody
  • 0,4 kg cukru

O tym, jak świetnym produktem jest żurawina niech świadczy to, na jak wiele sposób można ją w kuchni wykorzystać. Jeśli wstrzymamy się do pierwszych przymrozków to można z tej rośliny zrobić wspaniałą nalewkę żurawinową po angielsku. Jej wielką zaletą jest to, że nie musi ona długo dojrzewać, a smak zwala z nóg.

Jak wspomnieliśmy walory zdrowotne są nie do przecenienia. Dlatego też, niemal obowiązkowo, należy mieć w barku zdrowotną nalewkę z żurawiny wykonaną według znanego od dziesiątków lat przepisu medycyny ludowej.  

Kto dla odmiany woli nowoczesne receptury ten może wypróbować przepis na nalewkę z żurawiny z  ginem

Ale nie tylko wykorzystujemy ją do produkcji nalewek. Jest ona wyśmienita jako dodatek. Kto nie wierzy, niech spróbuje przygotować wątróbkę drobiową z jabłkiem i żurawiną. To prawdziwy przysmak i to nie koniecznie dla miłośników podrobów. 

Wykonanie

No ale skoncentrujmy się na wykonaniu konfitury. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przebranie żurawiny. Wyrzucamy wszelkie brzydkie owoce, listki, gałązki, trawki itp. Zdrowe i przebrane owoce starannie myjemy i potem suszymy.

W czasie, gdy żurawina schnie, my przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i około 20 dag cukru. Gdy ów gęsty syrop się zagotuje wsypujemy do niego żurawinę. Owoce po chwili puszczą sok i wtedy można dodać resztę cukru. Warto jednak dodawać go partiami, próbując, by finalnie żurawina nie wyszła nam zbyt słodka.

Teraz już tylko pozostaje gotowanie żurawiny. Zajmuje to około pół godziny, ale bardzo często musimy ją mieszać, bo łatwą ją przypalić.

Czytaj też: Jak usmażyć borówki

Tak przygotowaną żurawinę przekładamy do sterylnych słoików. Żurawina nie wymaga pasteryzacji, jednak do wystygnięcia słoiczki ustawiamy dnem do góry. Słoiki możemy przechowywać nawet rok.


Kotlety mielone z serem

Kotlety mielone z serem to taka odmiana smaku od kotletów tradycyjnych. Zwłaszcza gdy dodamy jeszcze pieczarki. Czas ich przyrządzania jest taki sam jak tych tradycyjnych. Różnią się tylko trochę składnikami.

cztery usmazmone kotlety mielone ozdobione natka pietruszki i czerwonym pomidorem

Musimy więc przygotować:


  • 400 g mięsa wieprzowego
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • pęczek pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy

Zaczynamy od przygotowania cebuli i pieczarek. Posiekane w kostkę  wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem  i smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zarumieni, odstawiamy patelnię na bok aż wystygnie.

Przeczytaj też: Przepis na tradycyjne kotlety mielone

Utarło się, że mięso na kotlety mielone powinno być wieprzowe. Tymczasem bardzo dobrze smakują mielone z mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego. Takie mieszanie różnych gatunków mięsa w kuchni wychodzi tylko na dobre. Tak jest w przypadku kotletów pożarskich, które rewelacyjnie wychodzą, a przygotowujemy je z mielonego mięsa drobiowego i cielęciny. 

Bez względu jednak na co się zdecydujemy, zmielone mięso ugniatamy w misce. Dodajemy do niego usmażone wcześniej warzywa, posiekaną pietruszkę i jajka. Przyprawiamy. Najlepiej użyć zestawu ziół najbardziej przez nas ulubionych (tymianku, rozmarynu, kolendry, chili a także papryki słodkiej). Na koniec dodajemy rozdrobiony ser.

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju około 20 minut co jakiś czas je przewracając.