wtorek, 4 października 2016

Nalewka z żurawiny z ginem

Gin jest trunkiem rzadko używanym do produkcji nalewek. Niemniej w połączeniu z żurawiną otrzymamy nalewkę o oryginalnym bukiecie i smaku. Zaletą tej nalewki na żurawinie jest też czas po jakim nadaje się ona do degustacji.

Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki żurawinowej z ginem:

  • 1,5 szklanki owoców żurawiny
  • 0,5 l ginu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 limonka
  • 1 szklanka cukru
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie nalewki z żurawiny wymaga troszkę zachodu. Najpierw musimy wybrać odpowiednie owoce. Muszą być one dojrzałe i zdrowe, zbierane po pierwszych przymrozkach. Gdy mamy nie przemrożoną żurawinę to wybrane owoce można przetrzymać przez noc w zamrażarce.  

Przygotowane tak ziarna żurawiny wrzucamy do miksera. Wrzucamy tam jeszcze limonkę obraną ze skóry i pozbawioną pestek, oraz posiekany świeży imbir (około 2,5 cm korzenia). Dodajemy też ziele angielskie i pokruszony cynamon.

               Zobacz też: Przepis na zdrowotną nalewkę z żurawiny

Zanim to zmiksujemy z wina i cukru przygotowujemy syrop. Najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie. A syrop, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.

Teraz syrop wlewamy do miksera i całość blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy ją do słoja i zalewamy ginem. Słój szczelnie zamykamy (dbając o zawartość alkoholu) i odstawiamy. Co kilka dni możemy nim zamieszać.

Po 14 dniach całość przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. W ten sposób pozbawimy się gęstej masy. Natomiast nalewkę sklarujemy dopiero po dokładnym przefiltrowaniu.

Tak przygotowaną nalewkę z żurawiny z ginem nalewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz