czwartek, 21 sierpnia 2014

Nalewka miętowa

Podany tu przepis na nalewkę miętową jest prosty w wykonaniu i pozwala na szybkie kosztowanie nalewki z mięty. Taka nalewka miętowa na spirytusie potrafi rozgrzać a jednocześnie rewelacyjnie odświeża w czasie upałów. 



jak zrobić nalewkę miętową na spirytusie, nalewka miętowa ze spirytusem, nalewka z mięty ze spirytusem, przepis na nalewkę miętową,
Fot. Robert S. Donovan

Składniki nalewki miętowej:


  • 4 suszone liście mięty
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 200 g cukru
  • 1 ziele angielskie

Liście mięty należy najpierw nieco skruszyć i wsypać do słoja. Potem trzeba zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Postawić w słonecznym miejscu.

               Czytaj też: Nalewka miętowo-pomarańczowa

Po tygodniu nalewkę filtrujemy. Gdy płyn będzie się przesączać przez filtr my robimy syrop z cukru. Podgrzewamy więc wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy nalewka się już przefiltruje mieszamy ją z syropem.

               Zobacz też: Nalewka miętowa po angielsku

Teraz trzeba już tylko wlać nalewkę do butelek i zakorkować. Spożywać można bez leżakowania. 

Nalewka z rajskich jabłek

Nalewka jabłkowa z rajskich jabłuszek nie jest nalewką często spotykaną. Wszystko to dlatego, że nie łatwo jest zdobyć rajskie jabłka. Jeśli jednak nam się to uda, to nalewkę z rajskich jabłek zrobić trzeba koniecznie. 



jabłka z wódką, jak zrobić nalewkę z rajskich jabłek, nalewka jabłkowa, nalewka z jabłek, przepis na nalewkę z rajskich jabłek,
Fot. thinkstockphotos.com


Składniki nalewki z rajskich jabłek:


  • 1 kg rajskich jabłek
  • 1 l wódki
  • 300 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 5 goździków
  • kora cynamonu

Na nalewkę wykorzystujemy tylko dojrzałe rajskie jabłka. Po umyciu ich kroimy je na ćwiartki. Zostawiamy gniazda owocowe z pestkami. Pokrojone jabłuszka wrzucamy do słoja, dodajemy pół laski wanilii przeciętej, jak zawsze, wzdłuż, goździki oraz pokruszoną korę cynamonu (około 2 cm). Wszystko to zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Warto, by była to mocna wódka, co najmniej 45%.

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe ale i ciemne miejsce na trzy tygodnie. Tego czasu, ze względu na pestki, nie warto przedłużać. Po jego upływie nastaw zlewamy przez gazę. Jeszcze nie filtrujemy, a zlany płyn zostawiamy jeszcze na tydzień.

               Czytaj też: Nalewka jabłkowa

Dopiero teraz nalewkę możemy przefiltrować dokładnie. Czystą przelewamy do butelek i dokładnie korkujemy. 

Nalewka z rajskich jabłek w chłodnym pomieszczeniu powinna jeszcze leżakować przez co najmniej sześć miesięcy.