piątek, 24 maja 2019

Jak pokroić fetę w drobną kostkę

Nie raz pewnie próbowaliście kroić ser typu feta w kostkę. Rezultat był mizerny, a zamiast kostki robiła się ciapa. Wystarczy jednak jeden sposób i wszystko uda się wspaniale.

bialy ser feta pokrojony w kostke z pomidorkami i oliwkami w misce
Fot. lauraborowski z Pixabay 

Z serem typu feta obchodzić się trzeba jak z jajkiem. A przede wszystkim potrzebne są czyste ręce i czysty nóż. To nie ironia. To sztuczka, która pozwoli na to, by kostka była ładnie pokrojona. 

Otóż przed każdym kolejnym cięciem dobrze jest ostrze wytrzeć papierowym ręcznikiem lub wytrzeć nóż o chleb.

Czynność więc powinna wyglądać następująco: czystym, suchym nożem robimy cięcie. Palcami delikatnie przytrzymujemy fetę i wyciągamy nóż. Ostrze wycieramy w papierowy ręcznik lub chleb i ponownie kroimy nie zapominając o przytrzymaniu sera palcami, by przekrojone kawałki zostały na swoim miejscu.

Żeby otrzymać kostkę potrzeba kawałek fety przekroić w trzech wymiarach. O ile pierwsze cięcie, najlepiej wzdłuż kawałka, wykonuje się w miarę łatwo, to kolejne są coraz trudniejsze, bo kostka chce się rozpaść. 

Co ciekawsze, jeśli chcemy kostkę wrzucić już do sałatki, to poszczególne kawałki kleją się ze sobą i trzeba je ręcznie odklejać.

Jeśli zamiast papierowego ręcznika zdecydujemy się na  użycie chleba lub bułki to nie jest zły pomysł. Po skończeniu krojenia będziemy mieli gotową kanapkę.



Sałatka z pieczonych buraków


Sałatka z pieczonych buraków jest wyśmienitym dodatkiem do mięs i wędlin. Podajemy ją na zimno. Ładnie zaprezentowana sałatka z pieczonych buraków może być ozdobą talerza.

Do przygotowania sałatki z pieczonych buraków potrzebujemy:

  • 1 kg buraków
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Buraki można upiec razem z mięsem kładąc je obok naczynia. Można je piec bezpośrednio na blaszce, na której warto położyć papier do pieczenia (by nie zapiec na blasze soku z wypływającego buraka). Generalnie o tym jak upiec buraki przeczytacie w innym poście

Buraki to warzywo zdecydowanie za rzadko pojawiające się na naszych stołach. Zapewne winne jest temu zbiorowe żywienie, bo papka buraczana podawana jako dodatek do posiłku w przedszkolu lub stołówce zakładowej nie jednego zniechęcił to ich jedzenia. A szkoda, bo warzywo ma wiele walorów.

                  Zobacz też: Bób duszony z winem

Zacznijmy od witamin. W burakach znajdziemy witaminy A, C, B oraz wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu minerałów. Są też bardzo dobrym lekarstwem na raka. Doskonale chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i to powoduje, że należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka.

Równie zdrowotne właściwości ma sok z buraka. I to nie tylko surowego, który nie każdemu może smakować, ale również rewelacyjny z kiszonego buraka. Wzmacnia on także układ odpornościowy, więc może uchronić nas przed infekcją w okresie jesienno-zimowym.
  

Wykonanie


Buraki pieczone obieramy i kroimy albo w cienkie plastry, albo w kostkę. Nie trzemy ich na drobnej tarce, bo zrobimy papkę, która nie wygląda apetycznie.

Pokrojone buraki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łyżkę płynnego miodu rozpuszczamy w pięciu łyżkach oleju balsamicznego. Ocet z miodem wlewamy do buraków i dokładnie mieszamy.

               Czytaj też: Surówka z porów z jabłkiem

Zanim podamy sałatkę na stół musimy jeszcze zadbać o to by smaki dobrze się wymieszały. Dlatego wkładamy buraki do woreczka foliowego dbając o to, by było w nim jak najmniej powietrza. Ten woreczek wkładamy do drugiego (by całość byłą mocniejsza) i owijamy nitką.

Teraz buraki wkładamy do lodówki. Powinny tak poleżeć co najmniej dwie godziny. Wyjęte z lodówki wkładamy do salaterki i podajemy na stół.