Bób należy zagotować a następnie zjeść. To taki najprostszy przepis na przygotowanie bobu. Warto jednak wiedzieć, że bób można przygotować na kilkadziesiąt sposobów. Obłędnym jest przepis na bób z winem.
Składniki potrzebne do przygotowania bobu z winem:
- 0,5 kg bobu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 100 g boczku (lub innej wędliny)
- sól
- pieprz
O tym, że bób jest warzywem, które warto spożywać, świadczy wiele
argumentów. Przede wszystkim dojrzewa przez krótki czas, więc przez kilka
tygodni w roku stanowi miła odmianę w diecie. Jest też niskokaloryczny, ale i
bardzo pożywny. Dostarcza bardzo dużo białka roślinnego, a jednocześnie nie
zawiera przecież tłuszczu.
Bób spokojnie można polecić wszystkim osobom myślącym o
odchudzaniu się. Można go jeść i dostarczać jednocześnie do organizmu wielu
niezbędnych składników. Oprócz białka bób ma witaminy i minerały, bogaty jest w
błonnik. Ten składnik sprawia, że zjedzenie bobu powoduje uczucie sytości i
jednocześnie usprawnia pracę jelit.
Również medycyna ludowa poznała się na zdrowotnych właściwościach
bobu. Przede wszystkim okazało się, że jest przyjacielem chorych na cukrzyce.
Ma niski poziom glikemiczny, czyli jego pożycie nie wpływa na gwałtowny wzrost
cukru w organizmie. Stosowano to warzywo przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach,
ropieniach.
Okazuje się również, że jednej z rodzajów białka, które ma bób,
zapobiega powstaniu raka jelita grubego. Dowiedli tego całkiem niedawno
brytyjscy naukowcy. Białko to wnika w błonę śluzową jelita poważnie utrudniając
rozwijanie się komórek rakowych.
Kupując bób zwróćmy uwagę na to, by ziarna były twarde, jasnozielone,
nie miały przebarwień ani brązowych plam. Bób można dodawać do sałatek, zup,
lubi kminek i imbir. Doskonale komponuje się z czosnkiem i pomidorami.
Przepis
Umyty bób wrzucamy na wrzącą
wodę i gotujemy maksymalnie 15 min. Następnie bób odcedzamy, spłukujemy zimną
wodą i obieramy ze skórek. Zimny prysznic potrzebny jest po to, by łupiny
łatwiej z bobu schodziły.
Następnie do garnka wrzucamy
masło i boczek - chwilkę go podsmażamy. Dodajemy obrany bób, który zalewamy
winem. Doprawiamy. Bób dusimy tak długo, aż wyparuje wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz