niedziela, 11 sierpnia 2019

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, smaczna i pożywna. Truizmem będzie powiedzeniem, że im lepszych użyjemy produktów tym lepsze będzie finalne danie. Ale też bardziej się przy tym napracujemy. Dlatego ten przepis na fasolkę po bretońsku każdy dobry produkt będzie miał swojego szybszego zastępcę.

szklana miska pełna fasolki po bretonsku - obok leża zioła i kawałek boczku


Produkty do przygotowania fasolki po bretońsku:


  • 0,5 kg fasolki Piękny Jaś (lub dwie puszki fasolki)
  • 0,25 kg kiełbasy
  • 0,25 kg wędzonego boczku
  • 0,5 l przecieru pomidorowego (lub ze 2 kg świeżych pomidorów)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • ziarna czarnego pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej

W przypadku, gdy korzystamy z suszonej fasoli odmiany Piękny Jaś, musimy ją zamoczyć w wodzie co najmniej dzień przed planowym gotowaniem. Gdy nie mamy na to czasu, albo ochoty, to możemy użyć fasolki z puszek. W tym celu warto kupić fasolkę kolorową - puszkę czerwonej i puszkę białej. Otrzymamy danie kolorowe na talerzu.

Fasolkę z puszek płuczemy i wrzucamy do garnka. Tej fasolki nie trzeba dodatkowo gotować. Jeśli fasolę moczyłeś, czyli nie korzystałeś z puszki, to wylej wodę w której fasolka się moczyła. Zalej ją nową i gotuj razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym przez około dwie godziny. Aż zmięknie.

               Czytaj też: Tarta bułka smażona z masłem

W czasie, w którym się fasolka gotuje przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek i dobrą kiełbasę (np. myśliwską albo jałowcową) kroimy w kostkę. Siekamy drobno cebulę, a czosnek trzemy na tarce. Moim zdaniem wszelkie wyciskarki do czosnku zabijają jego smak.

Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów to musimy je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w mniejsze kawałki. Ta robota odpadnie gdy będziemy używać przecieru lub - co też można zastosować - dwóch puszek krojonych pomidorów.

Cebulę zaczynamy smażyć na rozgrzanym już oleju na patelni. Gdy się zarumieni dodajemy starty czosnek i na małym ogniu podsmażamy boczek z kiełbasą. Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Dodajemy do garnka pomidory i powoli gotujemy. Dodajemy zawartość patelni i doprawiamy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 20-30 min.

Fasolkę po bretońsku można podawać z chlebem lub kaszą.