sobota, 27 lipca 2019

Niezastapiony ocet do galaretki z nóżek

Sprawa niby prosta - polać galaretkę z nóżek octem i załatwione. Ale to jest mało ciekawe rozwiązanie. Poezja w jedzeniu przyda się jednak nawet w czasie konsumpcji galaretki. Dobry ocet też trzeba umieć zrobić.

butelki z octem w towarzystwie czerwonych jablek
Fot. rawpixel z Pixabay 


Do przygotowania octu do nóżek potrzebne są tylko trzy składniki:


  • ocet 10%
  • ocet po ogórkach konserwowych
  • woda

Galarety, nie  tylko z nóżek wieprzowych, ale na przykład z nóżek kurczaka lub takiej z golonki,  można doprawiać na kilka sposobów. Są tacy, co poleją je samym octem spirytusowym (zgroza!) lub winnym. Dobry jest ocet jabłkowy. Inni wolą pokropić danie sokiem z cytryny. Są też osoby, które uwielbiają galaretę mocno skropioną maggi. 

Jednak pełnię smaku podkreśla ocet zrobiony według tego przepisu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, a nie spotkałam jeszcze smakosza, któremu taka mikstura by nie smakowała.


Wykonanie

jest bardzo proste - mieszamy ze sobą po jednej części każdego ze składników. Nalewamy na przykład do ozdobnej buteleczki po kieliszku octu, mikstury z ogórków konserwowych (jak zrobić takie ogórki przeczytasz tutaj ) i wody. Odstawiamy na kilka godzin, żeby się przegryzło, i polewamy galaretkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz