środa, 6 sierpnia 2014

Nalewka z ciemnych winogron

Winogrona są właściwie owocami jesiennymi, ale nalewka z ciemnych winogron zawiera w sobie zapachy całego lata. Zwłaszcza, gdy lato było gorące, winogrona słodkie a nalewka starannie przygotowana. Przepis na nalewkę z ciemnych winogron wymaga, by leżakowała ona co najmniej pół roku.



jak robić nalewkę  winogron, nalewka  winogron, nalewka winogronowa, nalewka z ciemnych winogron, przepis na nalewkę z winogron,
Fot. Droid Gingerbread

Składniki nalewki z ciemnych winogron:


  • 1 kg ciemnych winogron
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 100 ml wody
  • goździki
Dokładnie przebrane winogrona lekko zgniatamy i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem i w słonecznym miejscu odstawiamy na kilka dni. Codzienne słojem musimy wstrząsać, tak by rozpuścił się cukier, a owoce puściły sok.

            Zobacz też: Nalewka z jasnych winogron


Po trzech, czterech dniach winogrona zalewamy spirytusem. Dodajemy nie więcej niż dwa goździki. Mają one podkreślić smak i aromat winogron, ale ich zapach nie powinien być wyczuwalny. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne, ale nadal ciepłym miejscu na co najmniej trzy tygodnie.

                Czytaj też: Przepis na nalewkę z winogron z różą

Teraz nastaw musimy przecedzić przez gazę. Owoce lekko zgniatamy, by wydobyć z nich resztkę alkoholu i przepłukujemy wodą. Winogron nie wyrzucamy, możemy je użyć do wypieków, lub zrobić konfiturę winogronową. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki powinny jeszcze w chłodnym i ciemnym miejscu poleżeć co najmniej pół roku