piątek, 15 stycznia 2016

Cynamonowa nalewka korzenna

Nalewka cynamonowa korzenna jest trunkiem niezwykłym, albowiem podawana z dodatkiem wody gorącej stanowi rewelacyjny napój rozgrzewający. Dodatkową zaletą trunku jest to, że przygotowuje się go w ciągu trzech zaledwie tygodni.



cynamon z alkoholem, cynamon z brandy, cynamon z wódką, nalewka cynamonowa, nalewka cynamonowa korzenna na bandy,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki cynamonowej korzennej:

  • 2 laski cynamonu
  • 0,25 l brandy
  • 0,5 l wódki
  • 0,12 l wody
  • 100 g cukru
  • 5 goździków
  • 2 łyżeczki kolendry

Kolendrę konieczni musimy zmielić w moździerzu. Korę cynamonu kruszymy na drobne kawałki. Oba składniki wsypujemy do słoja, dodajemy goździki i zalewamy brandy i wódką. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Po dwóch tygodniach z wody i cukru przygotowujemy syrop. Do przegotowanej ciepłej wody wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Nie gotujemy a wręcz staramy się, by cukier rozpuścił się w możliwie ciepłej wodzie (w temperaturze takiej jak do kąpania niemowlaka).

             Zobacz też: Nalewka cynamonowa

Gdy syrop stygnie, my przelewamy nastaw przez sito wyłożone gazą. Płyn wlewamy do słoja i mieszamy z wystudzonym już syropem. Ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po tygodniu niemal gotową już nalewkę filtrujemy i wlewamy do butelek. Na rozgrzewkę warto sobie zrobić drinka, dodając do alkoholu kilka kropel wody gorącej.