sobota, 7 września 2019

Śledzie w marynacie po szwedzku.

Ponieważ pomysłów na to jak przyrządzić śledzie i co można zrobić z matiasami jest co niemiara, dorzucam kolejny przepis na śledzie. Tym razem jest to oryginalny przepis na matiasy podobno prosto ze Szwecji.

Fot. Fotolia.com

Musimy przygotować następujące produkty:


  • 1 kg matiasów
  • 200 ml octu
  • 550 ml wody
  • 0,4 kg cukru
  • 1 marchewkę
  • 1 cebulę
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Sposobów na przygotowanie śledzi jest co niemiara. Można z nich robić zupy, jak na przykład chłodnik ze śledzia. Smakosze potrafią też wykorzystać śledzia jako przystawkę przyrządzając ze śledzia tatar. Absolutnym hitem, przynajmniej w Polsce są śledzie w różnych marynatach, sosach lub zalewach. 

Warto przyrządzić śledzie w zalewie olejowo-octowej. Lekko pachnące ziołami są one wprost idealne na biesiadny stół. Bardziej aromatyczne, lekko przypominające o świętach, są śledzie korzenne w oleju. Rewelacyjne, i jednocześnie łatwe w wykonaniu, są śledzie zatopione w porach

Ponieważ najwięcej przepisów na śledzie znają chyba w Skandynawii, więc nic dziwnego, że sam przepis na śledzia po szwedzku ma niezliczoną ilość wariantów. Tak nazwiemy te ryby gdy zalejemy je octem, czyli wykonamy w prosty sposób. Ciekawe jest to, że tak samo zrobione matiasy mogą inaczej smakować w zależności od tego, jakiego octu użyjemy. 

Po szwedzku nazywać też możemy przepis, w którym śledzie zamarynujemy z koperkiem, cebulą i porem, a zamiast octu użyjemy cytryny i limonki. Tak samo nazywamy matiasy wykonane według przepisu podanego poniżej.

Wykonanie

Przygotowanie śledzi nie jest trudne, ale wymaga czasu. Płaty śledziowe zalewamy zimnym mlekiem i na trzy godziny wstawiamy do lodówki. Gdy matiasy się moczą, my przygotowujemy marynatę.

W garnku zagotowujemy wodę, do której dodajemy cukier, dwa liście laurowe i około 15 ziaren ziela angielskiego. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i do wrzątku dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę. Tak przy przygotowaną zalewę do śledzi zostawiamy by wystygła.

Śledzie osuszone na ręczniku papierowym kroimy w kawałki i wkładamy do słoika. Zalewamy marynatą. I odstawiamy w chłodne miejsce na dobę.

Do tak przygotowanego śledzia można podać ziemniaki w mundurkach, lub - przygotowane również na szwedzką modłę pieczone ziemniaki w plastrach. Do tego wszystkiego nie zaszkodzi kieliszek mocno zmrożonej, białej wódki.


Zupa z kani a`la flaczki

Zupa z kani jest smaczna, choć w smaku nie przypomina typowej zupy grzybowej. Z wyglądu podobna jest do flaczków. W sezonie, gdy kani jest w bród, warto ją przyrządzić. Zwłaszcza, że nie ma z nią dużo problemów.

Kilka grzybow kania lezacych na stole na tle brukowej nawierzchni podloza
Fot. Pan Piter

Do przygotowania zupy z kani potrzebne jest:


  • 1 l bulionu
  • kanie
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • jałowiec
  • czerwona papryka
  • papryka chili

Właściwie jakiego by grzybiarza nie zapytać jak przyrządzić kanie to odpowie, że najlepiej usmażyć a`la schabowy obtaczając jajkiem. Pomysł pewnie nie jest zły, ale ile razy w ciągu krótkiego sezonu można jest te grzyby przyrządzone w ten sam sposób? Dlatego też proponuję oryginalny sposób na zrobienie zupy grzybowej z kani. 

Wykonanie

Do bulionu (obojętnie jakiego, dobry jest wołowy), wrzucamy 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ziarenka jałowca. Można dodać kawałek ostrej papryki chili, ale nie jest to obowiązkowe. Podobnie jak ząbek czosnku.

Płyn wstawiamy na gaz. Obieramy jedną mała marchewkę, jeden korzeń pietruszki i mniej więcej tej samej wielkości kawałek selera. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do bulionu i gotujemy.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do zarumienienia. Kanie - potrzebna jest co najmniej jedna duża, choć lepsze będą trzy średniej wielkości, tniemy w paski.

Zobacz też: Jak usmażyć kanie

Gdy usmażona cebula wyląduje w garnku na tej samej patelni smażymy kanie - w sumie około 10 min. Gdy kanie się smażą zupę możemy przyprawiać. Dodajemy łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, niecała łyżeczkę tymianku. Możemy też dosolić i doprawić pieprzem.

Czytaj też: Jak łatwo oczyścić kurki

Gdy kanie się usmażą dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut i możemy wylewać na talerze.